Så lyckas du med cyklamen!

Massor med blommande krukväxter är räddningen i oktober när mörkret börjar komma. Du kan dessutom få mycket blomning för liten slant och sätta härlig färg på fönsterbrädan. Just nu blommar cyklamen som vackrast i ljuvliga nyanser av rosa och vinrött. En lättskött skönhet som förtjänar lite extra uppmärksamhet.

Trivs både inne och ute!

Cyklamen kallas också alpviol, och visst kan den likna en blyg viol där den böjer ner ögonen mot marken.
Den smyckar trädgårdarna på hösten när de flesta andra blommorna har gett upp för säsongen. Cyklamen, Cyklamen Persicum, klarar några nätter med lätt frost.

Cyklamen är lika vacker inomhus. Snygg i vanliga terrakottakrukor, men vita porslinskrukor eller krukor av zink är också fint till.

Numera finns också minicyklamen som faktiskt är ännu lättare att lyckas med. Det finns även cyklamen med lite fransad kant på kronbladen och klockcyklamen som har kronbladen böjda nedåt som små klockor. Vissa sorter doftar också ljuvligt.

Cyklamen finns i alla tänkbara vackra rosa nyanser, från ljusaste rosa, till chockrosa, violett och vinrött. Många är tvåfärgade. Ta också en extra titt på de gröna bladen, som också är utsökt vackra med sina olika teckningar och mönster.

Så lyckas du med cyklamen!

TIPS!
Man kan också sätta cyklamenknölen i en vas med vatten, ungefär på samma sätt som man gör med hyacintlökar. Ta först bort all lös jord försiktigt från rötterna och spola sedan bort resten med vatten. Sedan sätter du knölen i en vas så att bara rötterna når ner till vattnet och själva knölen är torr.
Prova också att plocka några enstaka blommor från krukan och sätta dem i vas som snittblommor.

Så lyckas du med cyklamen!

Att tänka på vid inköp!
Stjälkar, blad och blommor står upprätt. Se också efter så att plantan har många fina knoppar.

Så lyckas du med cyklamen!

Visste du att…
… viltväxande är cyklamen ganska liten till växten och trivs i skuggiga, svala och fuktiga bergspartier i östra Medelhavsområdet och i Algeriet. Men de framodlade sorterna vi har i kruka klarar vårt inomhusklimat bättre än den vilda arten.

Så lyckas du med cyklamen!
Så lyckas du med cyklamen!

Så får du cyklamen att trivas!
• Cyklamen vill inte stå i direkt solljus. Gärna svalt och luftigt. Placera den inte ovanför ett varmt element. Den perfekta temperaturen är 13-18 grader.

• Cyklamen vill inte torka ut och vattnas underifrån. Ge lite näring max en gång i veckan. Vattna aldrig på själva knölen som då lätt kan ruttna. Den vill gärna stå i en lite trång kruka.

• Ta bort vissna blommor genom att vrida stjälken och rycka loss den. Om en liten stjälkbit blir kvar längst ned vid knölen pressas växtsaft ut och gör att gråmögel lätt kan börja gro.

Så lyckas du med cyklamen!
Scroll to Top