Så maximerar du odlingen i växthuset

Ett eget växthus – om än litet – är en stor källa till glädje. Hanna Hjort i Sundsvall har verkligen gjort det mesta möjliga av sina fem kvadratmeter. Här frodas squash, paprika och chili sommartid, men det finns också plats för planteringspyssel och ljuvliga pelargoner.

Hanna Hjort

Plats: Villaträdgård i Sundsvall.

Placering av växthuset: I söderläge med lite skugga från kringliggande buskar och träd.

Storlek: Ca 5 kvm.

Bästa med växthuset: ”Mitt planteringsbord. Det gör att jag spenderar mycket tid där inne.”

Det är inte särskilt stort men otroligt mysigt och välinrett. I planteringslådan av trä växer för tillfället tomat, melon, paprika och citrontimjan. Längs ena kortsidan står ett robust, vitmålat planteringsbord.

Bordsytan har en härdig yta av plåt, vilket är både praktiskt och snyggt.

–  Jag har själv ritat bordet, och maken och sonen snickrade det som morsdagspresent till mig. Behöver jag tala om att jag blev riktigt glad för den presenten, säger Hanna Hjort med ett leende.

Det märks att trädgården, och i synnerhet växthuset, är något som lockar fram varma känslor.

– Odlingsintresset finns i blodet. Jag har både professionella trädgårdsmästare och entusiastiska trädgårdsamatörer i släkten.

Så maximerar du odlingen i växthuset
Hanna Hjort i Sundsvall har odlingsintresset i blodet. I sitt växthus odlar hon mycket som går att äta, men där hamnar även en och annan pelargonstickling.

Hannas bästa tips

Tänk på ventilationen, varma dagar kan det bli extremt varmt i ett växthus.

Ha tillgång till vatten (gärna regnvatten) i närheten av växthuset.

Gör det mysigt med någon slags sittplats och lyktor. Kanske en fontän med porlande vatten eller bara en enkel balja med vatten, som även är bra för luftfuktigheten i växthuset.

Anteckna år efter år vilka växter du lyckats/misslyckats med.

Ordna någon slags skugga för att skydda mot de starkaste solstrålarna under sommaren.

 

Dessutom arbetade Hanna tidigare i en handelsträdgård där det odlades i tre, betydligt större, växthus. Numera praktiserar hon kunskapen i sin egen trädgård. Ett växthus av den mindre sorten ställer helt andra krav än de stora på handelsträdgården.

– Det blir väldigt varmt här inne under högsommaren, även om växthuset får skugga av flera buskar och träd.

Hanna brukar komplettera med en fiberduk i taket invändigt för att växterna ska slippa de allra starkaste solstrålarna.

– Men vissa sorter trivs helt enkelt inte. Vissa planterar jag om i pallkragen utanför.

Så var det till exempel med gurkan, förklarar hon. Och physalisplantan fick en helt annan växtstyrka när den fick en annan placering.

– Jag testade att ställa ut den på vår inglasade altan istället. Då blev den dubbelt så stor. Physalis är dotterns favorit, så det försöker jag odla varje år.

Så maximerar du odlingen i växthuset
Chilin Jamaican Bell blandas lätt ihop med en paprikaplanta. Därför har Hanna skrivit på en liten zinkskylt. Snyggt och praktiskt på samma gång.

Hanna har under åren samlat på sig mycket ätbart som aronia, blåbärstry, minikiwi, allåkerbär, bärhäggmispel, gojibär, chokladkörsbär, sandkörsbär och amerikanska blåbär.

– Att få plocka och äta egenodlade frukter bär och grönsaker är härligt. Jag brukar fylla matkällaren med sylt, saft och inläggningar av alla de slag – av den egna skörden.

Hanna värdesätter också att barnen, som är sju och tio år, kan gå ut i trädgården och plocka det de vill och lära känna olika spännande sorter.

Växthuset satte Hanna och hennes familj upp 2009. De fick det av en granne som aldrig hade byggt ihop det. Han hade i sin tur fått det av en annan granne.

– Känslan att odla och pyssla med växter i sitt eget växthus är oslagbar. Jag hade länge drömt om att skaffa ett eget, och när det här dök upp som en gåva blev jag väldigt glad.

Så maximerar du odlingen i växthuset
Hanna har inrett sitt härligt frodiga växthus med ett planteringsbord, en odlingslåda och krukor.

I växthuset odlar hon allt möjligt. Tomat, paprika, melon, squash, timjan och chili är några exempel. En del av hennes pelargonsticklingar brukar också hamna där.

– Jag har lyckats bäst med vita zonalpelargoner, doft- och Mårbackapelargoner. Men jag har även en fingerpelargon som jag köpte för några år sedan som lever än. Överhuvudtaget tycker jag att pelargoner är lättskötta och tacksamma blommor att odla, säger Hanna.

När hon inredde sitt växthus var filosofin att få plats med så mycket som möjligt. Att hon och maken byggde en odlingslåda längs ena kanten är hon väldigt nöjd med. Vattningen blir lättare och jorden i lådan torkar inte ut lika lätt som i mindre kärl. Längs den andra långsidan har hon växter i krukor, baljor och hinkar.

– För mig är det viktigt att också skapa en trevlig miljö utanför växthuset. Jag har planterat en kaprifol som ger skugga och en härlig doft. Kring de två pallkragarna som jag målat vita har vi gjort en grusplan och i en whiskytunna och ett kopparkärl samlar jag upp regnvatten som jag använder till växterna.

Två armeringsmattor, en plankvägg och en bod med trädgårdsredskap utgör väggar som ger platsen vid växthuset en ombonad rumskänsla. När Hanna inte pysslar eller planterar i växthuset sitter hon gärna och njuter av miljön med en kopp kaffe.

– Jag har inrett mitt växthus så att jag ska kunna tänka mig att vara här året om. På vintern står jag vid planteringsbordet och binder julkransar som jag säljer på en lokal marknad, säger hon.

Scroll to Top