Kanske vill du fynda en hel servis? De är ganska lätta att hitta – finporslinet med med massor av delar, tallrikar i olika storlekar, karotter, uppläggningsfat och såssnipor. Ofta har de stått i ett skåp och bara använts vid speciella tillfällen.
Anonyma serviser kostar nästan ingenting. I gengäld får man kanske vara beredd på att diska för hand, de flesta gamla serviser är antingen handmålade eller har gulddekor som försvinner vid maskindisk. Men det är inte så dumt det heller, man kan ju välja att se handdisken som ett nöje på sommaren när man har tid.
Rörstrand och Gustavsberg
Redan 1726 startades porslinsfabriken Rörstrand på Rörstrands Slott i Stockholm av den tyske porslinsmakaren Johann Wolff. Rörstrand är faktiskt det näst äldsta porslinsvarumärket i Europa (efter Meissen, 1709). Materialet var dock fajans, fältspatsporslin lyckades man inte med förrän fram på 1800-talet. Dekorerna gick i koboltblått och var ofta inspirerade av kinesiskt porslin.
Gustavsbergs porslinsfabrik startades knappt hundra år efter Rörstrand, 1825. Slutet av 1800-talet och början av 1900-talet var de stora servisernas tid och många fler porslinsfirmor startades i Sverige.
Porslinsfabrikerna konkurrerade om kunderna och det gällde att vara först med nyheter. I början handmålades alla dekorer, en enkel tulpan eller någon annan vanlig blomma, oftast i allmogestil. Längre fram blev det flera blommor och även små fåglar. Ibland var mönstren så täta att man knappt kunde se det vita porslinet. Så småningom lärde man sig trycka motiven direkt på porslinsytan. På så vis kunde man göra serieproduktioner och sänka priserna.