• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Satsa på sommarblommor!

  I början av juni är det äntligen tid att fylla krukorna utomhus med sommarens underbara blommor. Det är svårt att motstå alla ljuvliga sorter. Det blir så fint med många blommor och är så roligt att prova något nytt.

  Satsa på sommarblommor!

  Lavendel ger sommaren ljuvlig doft och har blivit alltmer populär i kruka. Den trivs på en varm och solig plats. Håll jorden lätt fuktig men låt den inte stå i vatten.

  Lavendel, Lavandula angustifolia, räknas som en halvbuske eftersom de äldre delarna förvedas. Den är vacker i rabatter och är härdig i de södra delarna av landet men passar annars bäst i kruka. Vill du ha mycket doft väljer du den kraftiga sorten 'Munstead' med lila blommor. 'Hidcote blue' får intensivt blå blommor och blir inte fullt lika stor. Det finns även vita och rosa sorter av den vanliga lavendeln. Dessa är vackra men lite känsligare.

  Skärmlavendel, Lavandula stoechas, kallas också fjärilslavendel och har små söta vippor. Den är inte lika härdig och passar därför bäst i kruka. Doften är inte lika stark och den kräver lite mer vatten.

   

  Lavendel i kruka sprider ljuvlig doft på balkongen.

  När du planterar sommarblommor

  Välj riktigt bra jord avsedd för krukor och lådor. Den håller fukten bättre och ger rikligare blomning.

  Tillsätt gärna långtidsverkande näring i jorden redan när du planterar dina blommor. Annars är det dags att börja näringsvattna efter 3–4 veckor.

  Var noga med dräneringen så att det inte blir vatten stående i krukorna. Vattna igenom jorden ordentligt vid planteringen.

   

  Nu är det tid att frossa i pelargoner i alla de färger. Denna tacksamma och lättskötta blomma som är så älskad.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!