• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Ljuva maj i trädgården

  Maj är en fantastisk månad! Som en explosion i grönt och underbara färger. Här får du tips på växter som kan piffa upp vilken trädgård som helst.

  Ljuva maj i trädgården

  Nu går det fort i trädgården. Allt händer allt på en gång och det gäller att njuta av varenda dag. Nu är det också tid att plantera något nytt i täppan. Även om det redan är fullt brukar det alltid finnas någon liten plats.

  Årets vinnare
  Årets Pelargon 2018 är 'Picotee Pink'. En ljuvlig skönhet i rosa med fantastisk blomning.

  Den kallas hortensiapelargon även om sådana inte finna. Det fullständiga namnet är zonalpelargon, Pelargonium x hortorum 'Picotee Pink'. Färgsättningen är också speciell. Kronbladen har en skir ceriserosa kant som långsamt flyter in i kronbladets vita del.

  'Picotee Pink' är en lättskött skönhet för fönsterbrädan och sedan ute från maj tills dess att frosten kommer. Sorten är fin att använda i amplar, plantera i balkonglådor och njuta av i klassiska krukor.
  Foto: Mäster Grön

  Nya rosor med historia
  I år finns det två nya rosor som säljs under varumärket "Grönt kulturarv" – gamla odlingsvärda sorter som valts ut av POM (Programmet för odlad mångfald).

  'Järnvägaren' (Damascena-gruppen) hittades första gången på en järnvägsvall i Södermanland på 1920-talet. Blommorna är varmt ros och löst fyllda. Bladen är dekorativa och taggarna många. Sorten är långvuxen, ca en meter hög, och härdig i zon 1-4.
  Foto: Margareta von Rosen

  'Professor Fagerlind' (Spinosissima-Gruppen) är förädlad av den legendariske botanikprofessorn vid Stockholms universitet Folke Fagerlind under 1960-talet. Sorten är en storvuxen och överdådigt blommande buskros, 2,5–3,5 m hög och lika bred. Den blommar en gång från månadsskiftet maj/juni och är minst härdig i zon 1–4.
  Foto: Lars-Åke Gustavsson

  Nyhet!
  Stäppsalvia är en favorit bland de riktigt användbara trädgårdsväxterna. När blommorna slår ut bildas hela hav av färg.

  Salvia nemorosa 'Salute Light Pink' är ovanligt vacker med sin ljusrosa färg. Den har ett kompakt växtsätt, new-module-37höjden är 40 cm, och blommar i juni–september. Den tål torka bra och älskas av humlor och bin.
  Foto: Perenner.se

  Fler tips i veckans nummer av tidningen.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!