Ljuva maj i trädgården

Maj är en fantastisk månad! Som en explosion i grönt och underbara färger. Här får du tips på växter som kan piffa upp vilken trädgård som helst.

Nu går det fort i trädgården. Allt händer allt på en gång och det gäller att njuta av varenda dag. Nu är det också tid att plantera något nytt i täppan. Även om det redan är fullt brukar det alltid finnas någon liten plats.

Årets vinnare
Årets Pelargon 2018 är ‘Picotee Pink’. En ljuvlig skönhet i rosa med fantastisk blomning.

Den kallas hortensiapelargon även om sådana inte finna. Det fullständiga namnet är zonalpelargon, Pelargonium x hortorum ‘Picotee Pink’. Färgsättningen är också speciell. Kronbladen har en skir ceriserosa kant som långsamt flyter in i kronbladets vita del.

Ljuva maj i trädgården
’Picotee Pink’ är en lättskött skönhet för fönsterbrädan och sedan ute från maj tills dess att frosten kommer. Sorten är fin att använda i amplar, plantera i balkonglådor och njuta av i klassiska krukor.
Foto: Mäster Grön

Nya rosor med historia
I år finns det två nya rosor som säljs under varumärket “Grönt kulturarv” – gamla odlingsvärda sorter som valts ut av POM (Programmet för odlad mångfald).

Ljuva maj i trädgården
’Järnvägaren’ (Damascena-gruppen) hittades första gången på en järnvägsvall i Södermanland på 1920-talet. Blommorna är varmt ros och löst fyllda. Bladen är dekorativa och taggarna många. Sorten är långvuxen, ca en meter hög, och härdig i zon 1-4.
Foto: Margareta von Rosen
Ljuva maj i trädgården
‘Professor Fagerlind’ (Spinosissima-Gruppen) är förädlad av den legendariske botanikprofessorn vid Stockholms universitet Folke Fagerlind under 1960-talet. Sorten är en storvuxen och överdådigt blommande buskros, 2,5–3,5 m hög och lika bred. Den blommar en gång från månadsskiftet maj/juni och är minst härdig i zon 1–4.
Foto: Lars-Åke Gustavsson

Nyhet!
Stäppsalvia är en favorit bland de riktigt användbara trädgårdsväxterna. När blommorna slår ut bildas hela hav av färg.

Ljuva maj i trädgården
Salvia nemorosa ‘Salute Light Pink’ är ovanligt vacker med sin ljusrosa färg. Den har ett kompakt växtsätt, new-module-37höjden är 40 cm, och blommar i juni–september. Den tål torka bra och älskas av humlor och bin.
Foto: Perenner.se

Fler tips i veckans nummer av tidningen.

Scroll to Top