• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så bygger du en egen damm

  En damm är inte bara vacker, den ger också liv åt trädgården då den lockar till sig många insekter, fåglar och andra djur. Och det behöver inte vara särskilt svårt eller kostsamt att bygga den.

  Så bygger du en egen damm

  Vår damm hade redan från början en given plats på tomten. En jämn grusplan som var den minst utnyttjade ytan och dessutom fri från växter som man annars skulle behöva gräva upp. Vi gjorde vår damm cirka fyra meter lång, två meter bred på det bredaste stället och med ett vattendjup på cirka 40 cm.

  Tänk på att det finns mycket i naturen som passar bra vid en damm. En sten bevuxen med mossa blir mycket dekorativ, liksom en gammal torr gren. Sådana finns det gott om på exempelvis hyggen.

  Så här anlägger du
  Det här behöver du: En lång bräda, sand, dammplast, stenar. Verktyg: spade,vattenpass, kratta, eventuellt ett spett.

  Gör så här:

  1. Börja med att välja ut en plats i trädgården som har en plan yta och ett soligt läge. Fundera också på hur stor och vilken form dammen ska ha innan du börjar.

  2. Märk ut dammen genom att strö vetemjöl om det är gräs eller med en pinne om underlaget är grus. Gräv så att kanten sluttar mot dammens mitt. Kontrollera med brädan och vattenpass att kanterna är i jämnhöjd.Ta bort stenar och annat som kan skada dammplasten. Lägg på ett lager fin sand och jämna ut.

  3. Lägg på dammplasten och därefter några stenar på kanterna som inte är allt för tunga. Plasten ska kunna glida och forma sig efter bottens struktur allteftersom vattnet fylls på. Klipp bort överflödig plast. Täck botten med sand och eventuellt några större stenar.

  4. Från början får stenar täcka dammplasten kring dammen. Men det är större stenar, torvblock, växter och jord som blir den slutliga lösningen för att det ska se vackert och naturligt ut.

  5. Efter ett par år har det vuxit upp ordentligt runt dammen.

  I veckans nummer av Hemmets Journal hittar du fler bilder och instruktioner för blommorna runt dammen.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!