Efter ingreppet: “Nu har jag perfekt syn livet ut!”

För fyra år sedan började Jessikas syn bli dålig. Armarna räckte inte till och det var svårt att inse att även hon blivit ålderssynt. Hon bestämde sig för att göra en ålderssynhetsoperation och byta sina linser. På en timme gick hon från ålderssynt till klarsynt! Här berättar hon om ingreppet.

Mitt enda synfel är ålderssynthet. På en ögonklinik i Göteborg får jag rekommendationen att göra ett linsbyte Sådana operationer har gjorts i flera decennier, framför allt vid behandling av grå starr så jag beslutar mig för att våga lägga mig under kniven.

Optiker Helena Räf ger mig ögondroppar som vidgar pupillen så att ögonläkaren och kirurgen Hossein Shams lättare ska komma åt min gamla lins när han opererar. Jag har redan gjort alla förundersökningar och fått konstaterat att jag är en god kandidat för ett linsbyte. Eftersom jag inte har något annat synfel passar den här operationen bäst.

Jag ska få multifokala linser insatta, alltså linser som fungerar som progressiva glasögon. Jag ska kunna se både på långt och nära håll när linsen är bytt. Som det är nu ser jag som en hök på långt håll och vansinnigt dåligt på nära. Mina läsglasögon måste alltid vara med annars kan jag varken läsa på mobilen eller på innehållsförteckningar i matbutiken.

De ska skära i ögat

När jag kommer till kliniken är jag helt osminkad, jag stoppar in håret i en hätta och får på mig en grön operationsrock. Ögonläkare Shams kommer med en kopp med lugnande. Bra känner jag, lite nervöst är det ändå. De ska ju in i ögat och skära! Tänk om jag ser när skalpellen går in i hornhinnan? Hu, vad otäckt!

Sköterskorna tar emot, jag lägger mig i något som ser ut som en tandläkarstol och de börjar göra rent mig med sprit runt ena ögat. Båda ögonen ska göras idag men man gör ett i taget.

– Nu får du mer bedövning, säger ena sköterskan och från hög höjd kommer det en droppe rätt ner i ögat.

– Om du känner något så säger du till. Det händer inte ofta, men om det sticker till så ger vi mer bedövning, säger dr Shams och klappar mig på armen.

Han drar ner en lampa mot mig med väldigt skarpt ljus och strax ser jag ingenting. Inte så att det blir kolsvart, men det är som att se ljus under vatten. Det är prismor, lite färger och som om att det ligger ett lager gelé mellan mig och det jag kan se.

När operationen kör igång känner jag ett litet stick och ber om mer bedövning, därefter känner jag ingenting.

Efter ingreppet:

Jag kan läsa utan glasögon

Tio minuter senare har dr Hossein Shams öppnat hornhinnan, plockat ut min gamla, stela lins och satt i en ny och fräsch. Det var inte speciellt obehagligt, även om det naturligtvis är lite konstigt att få ögat uppspärrat och grävt i. Men ont? Nej.

Strax görs proceduren om med vänster öga. Efter sammanlagt trettio minuter är jag klar och sitter upp i stolen. Jag får sitta i väntrummet en stund och slappna av. Jag dricker lite vatten och tar av mig operationskläderna. Jag har fått restriktioner redan innan operationen. Ingen makeup, inte träna för hårt och ta ögondroppar varje dag i tre veckor för att inte riskera infektion.

Nu tackar jag för mig, tar på ytterkläderna, solglasögon och går. Ögonen är grumliga av all bedövning och jag är ljuskänslig för mina pupiller är stora som svarta hål men i hissen på väg ner tar jag fram telefonen och jag kan se! “Gick allting bra?” skriver min man på sms och jag kan läsa det utan läsglasögon. Det är första gången på fyra år – halleluja!

Efter ingreppet:

Så har det gått för Jessika

Efter 1 vecka

Efter en vecka har jag helt uteslutit läsglasögon ur min arsenal av prylar jag annars bär med mig. Jag var ljuskänslig i ett dygn ungefär innan pupillerna gick tillbaka till normal storlek och jag har lite svårt att se på “datoravstånd”, alltså 50-60 cm ungefär. Men det är sådant som kommer att bli bättre allt eftersom hjärnan förstår att jag numera ser och inte behöver kompensera.

Jag ser inga glorior runt ljus, men däremot så tycker jag att mitt perifera seende är lite smalare. Men jag är mer än nöjd med att jag numera inte tar fel på schampo och balsam i duschen för att jag inte kan läsa på tuben. Jag kan läsa läxor med min son utan brillor och framför allt; jag behöver inte bära med mig glasögon överallt.

Efter 8 veckor

Allt har gått väldigt bra. Jag ser lite glorior på kvällarna, speciellt när jag är utomhus, alltså ringar runt bil- eller gatlampor. Men det är faktiskt inget som stör mig. Jag har använt ögondroppar i cirka fyra veckor för att läka och smörja och det har funkat fint. Det enda som fortfarande är knepigt är det så kallade datoravståndet, alltså ungefär på nästan en armlängds avstånd. Där ser jag fortfarande lite dåligt men det blir bättre och bättre för varje månad, vilket var precis vad optikern sa. På det hela taget är jag väldigt nöjd, jag slipper läsglasögon!

Jessika gjorde sin ögonoperation på Aveny Ögonklinik i Göteborg men det görs på flera andra ögonkliniker runt om i landet.

Så går en förundersökning till:

Optikern tar bilder av ditt öga, konstaterar ditt synfel, mäter ögats tryck och ser om ögonen är friska. Hornhinnans topografi och tjocklek mäts för bedömning av vilken behandling som är bäst.

Metoderna förfinas efterhand och nya metoder tillkommer vilket gör att fler personer idag än tidigare kan behandlas som är närsynta, översynta eller har problem med ålderssynthet eller astigmatism.

Olika linsbyten

Linsen i ögat är elastisk och omformas för att kunna byta fokus och se skarpt på rätt avstånd. Med åldern blir linsen stelare och mindre spänstig och kan inte längre omforma sig, det är då man börjar bli ålderssynt och få svårt att se på nära håll. För att bli av med problemet kan man byta ut sin lins.

RLE (Refractive Lens Exchange)
Vid den här operationen byter man ut den befintliga linsen till en ny, som håller resten av livet. En RLE (korrigering av närsynthet, långsynthet, astigmatism och ålderssynthet) och ICL (inopererad kontaktlins för närsynthet och astigmatism) operation tar cirka femton minuter per öga och efteråt kan ögonen vara lite irriterade och man kan vara lite ljuskänslig 1-2 dagar efteråt. Det är samma operation som vid grå starr och det finns linser för olika typer av synfel:

Multifokal lins
Linsen har olika styrkor för att fungera på både långt och kort avstånd. Det kan ta tid att vänja sig vid den här typen av lins, men efter ett par månader så vänjer sig hjärnan och man ser bra på båda avstånden. Man kan få glorior kring ljus och se lite dimmigt till en början, men det minskar med tiden.

Monofokal lins
En monofokal lins ska ge dig bättre syn på antingen långt eller kort avstånd. Det vanligaste är att man väljer att få bra syn på långt håll och kompletterar med läsglasögon för att se bra på nära håll. Om man sätter in en monofokal lins som fokuserar synen på nära håll på ena ögat och en som fokuserar synen på långt håll på andra, kan man minska behovet av läsglasögon, det kallas monovision.

Torisk lins för astigmatism (brytningsfel)
Både multifokala och monofokala linser kan vara toriska. Det innebär att de är speciellt gjorda för att korrigera astigmatism (brytningsfel). Ibland finns en del astigmatism kvar även efter operationen trots att det har satts in en torisk lins. Då kan det behövas en kompletterande laserbehandling för att åtgärda felet.

ICL (Intraocular Contact Lens)
Om synfelet är stort och hornhinnan tunn så är det inte säkert att du kan göra en laseroperation utan kanske måste göra ett linsimplantat. Under lokalbedövning placeras en ny lins framför ögats befintliga lins och den nya linsen korrigerar synfelet.

Scroll to Top