De bytte bingo – mot magdans!

En kombination av orientalisk dans, poweryoga och fysioterapeutiska övningar. Med dansglädjen i centrum utvecklade hälsocoachen Annelie Lindeberg en alldeles egen träningsform - som nu gör succé på äldreboenden och arbetsplatser i norra Sverige.

Till tonerna av egyptisk musik svänger Annelie intensivt på höfterna och sjalen med guldmynt virvlar runt i rummet.

Just i dag befinner hon sig på äldreboendet Kvarnbacken i Kramfors, där hon uppmuntrar publiken att delta i dansen. Några ställer sig upp och dansar med; en rullstolsburen kvinna viftar med fötterna och tar sig själv fram på dansgolvet. Att dansglädje står i centrum för upplevelsen råder det inga tvivel om.

Annelie Lindeberg

Ålder: 49
Familj: Man och två söner
Bor: Härnösand
Gör: Driver företaget Coach Angurvall för ökad frisknärvaro i organisationer

Annelie är utbildad hälsocoach, yogalärare och magdansös. Till Kvarnbacken kom hon för att de boende önskade sig något nytt. Malin Olsson, aktivitetshandledare, berättar:

– Jag frågade de äldre vad de hade för önskemål om aktiviteter, och då kom förslaget om magdans. Gärna lite lättklätt, och absolut ingen mer bingo…

Sagt och gjort, Annelie anlitades för ett uppträdande. Malin beskriver det som en föreställning med mervärde:

– Man pratar om det långt i förväg och efteråt, och det är något man får uppleva tillsammans. Det väcker positiva känslor som finns kvar. Just dans och musik är önskemål som ofta dyker upp.

De bytte bingo - mot magdans!

Hjälper andra att må bättre

Allt som ingått i hennes egen utveckling, från kulturvetenskapliga studier på universitetet till orientalisk dans och andra fysiska övningar, använder Anneli nu för att hjälpa andra att må bättre i sitt arbete som ICF-certifierad coach.

Det började dock med orientalisk dans, när Annelie bodde i Stockholm och jobbade extra som vårdbiträde medan hon studerade etnologi och teatervetenskap. En arbetskamrat lockade med sig Annelie till Egyptiskt Kulturcenter, där hon föll för dansen:

– Det var rytmerna, trummorna, friheten att uttrycka sig hur man vill. Det är mycket improvisation, och jag gillar att man inte har tydliga kroppsideal i den egyptisk-inspirerade orientaliska dansen. Att förmedla kvinnlig styrka är ett huvudtema.

Annelie dansade i korridorerna när hon jobbade natt, till tonerna av egyptisk musik, gärna med stjärnan Fifi Abdou.

1998 tog kärleken henne till Ångermanland. Annelie började leda kurser i orientalisk dans, uppträdde, och reste till Stockholm då och då för att förkovra sig hos gästlärare. Hon märkte att det fanns en marknad för orientalisk dans i Västernorrland och att många var intresserade, men hon jobbar inte bara lokalt.

De bytte bingo - mot magdans!

Både kvinnor och män

– Jag har på uppdrag av Riksteatern undervisat i många skolor, turnerat i Jämtland, tagit dansen till förskolor i Stockholm och haft kurser för privatpersoner, både kvinnor och män i alla möjliga åldrar.
Gården Angurvall, där hon bor tillsammans med sin man Bernt, deras barn och en mängd djur, gav senare namn till hennes företag. Angurvall betyder “viken där man möts”, vilket passade bra för en verksamhet där mycket handlar om möten, mellan människor, arbetsliv och kultur.

– Jag har alltid varit utanför ramarna och vill att andra ska våga vara sig själva, både på arbetsplatser och för att fungera bättre i vardagen. Man fastnar lätt i mönster, rörelsemönster, stillasittande. Det är så viktigt att få in rörelse, att kliva upp och sträcka på sig, tillåta sig att röra sig annorlunda.

Annelie var själv en gång nära att bli långtidssjukskriven, då hon hade tre jobb att balansera med familj, en protesterande kropp och tankar om otillräcklighet. Med hjälp av en sjukgymnast blev hon medveten om hur tanke och kropp hör ihop. Hon började styrketräna och lyckades ta sig tillbaka.

Senare skapade hon BellyPower i samråd med just en sjukgymnast, en kombination av orientalisk dans, poweryoga och fysioterapeutiska övningar:

– Metoden är utformad med tanke på att hela du är med i arbetet hela dagen. Tanken och kroppen måste hänga ihop för att du ska kunna göra ditt jobb och för att hålla i längden. Om man kan slappna av och andas på rätt sätt kan man kommunicera bättre.

De bytte bingo - mot magdans!

Nära själ och hjärta

BellyPower ingår ofta i Annelies arbete som coach, där hennes mål är att med hjälp av kultur och hälsa få människor och organisationer att växa. Många som arbetar inom vårdyrken går utbildningar hos Annelie.

Annelies bästa träningstips till dig som är äldre

* Lyssna på din kropp och gör det som känns bra och roligt!
* Yoga, dans och promenader är bra träning och en bra kombination.
* Yoga, för att man kommer in i sig själv och känner in sin kropp.
* Genom dans använder man många sinnen och musik tar helt andra vägar in i vårt medvetande än andra saker vi gör. Att kombinera musik och rörelse, att dansa fritt, är en ypperlig kombination.
* Promenader, för att man kan göra det i sin egen takt, man får frisk luft och intryck utifrån, vare sig man promenerar i naturen eller i en stad. Skogspromenader är också bra för att träna balansen, eftersom underlaget är ojämnt och sviktar. 

– Eftersom jag själv jobbat inom äldreomsorgen ligger det nära själ och hjärta för mig att stödja andra som gör det. Här på Kvarnbackens äldreboende har det verkligen blivit integrerat, kopplingen kultur – hälsa och vad det kan göra.

Personalen på Kvarnbacken har under ett års tid gått Annelies utbildning med workshops, föreläsningar och coachning. Snart ska Annelie tillbaka till äldreboendet i sin första roll, som dansare, men nu är det personalens tur.

Det är sista dagen på utbildningen. Solen strålar mot deltagarna, som samlats på Skogs hembygdsgård i Höga kusten. De har lyssnat på en avslutande föreläsning och befinner sig nu ute på gräsmattan. En ung man med keps får hjälp att knyta sin sjal runt höfterna och börjar strax vicka på dem när rytmen av egyptiska trummor musiken hörs, mitt i den ångermanländska idyllen.

Scroll to Top