Inom kort drar den 29:e säsongen av Antikrundan igång i Sveriges Television. Sex orter är med i årets tolv program och Hemmets Journal var med på den första inspelningen på Sofiero gård norr om Helsingborg.
– Vi är som ett resande cirkussällskap eller ett stort rockband på turné, säger programledaren Anne Lundberg med sitt karaktäristiskt glada skratt. Under de två och en halv vecka som vi spelar in programmen är vi 50 personer, 30 SVT-medarbetare och 20 experter, som reser, arbetar och bor tillsammans dygnet runt.
Långt innan Anne Lundberg eller någon av Antikrundans experter är på plats den här vackra augustimorgonen kommer de första som vill ha sina gamla grejer värderade i hopp om att det är värdefulla antikviteter.
Först i kön är Gull-Marie Brandin, 52, och Charlotte Michalakis, 67, från Malmö. Klockan är bara några minuter över sju när de kommer släpande på en fåtölj, ett fickur, en cigarrlåda och lite andra grejer som de tagit med sig. När vi träffar dem har de slagit sig ner i sina medhavda solstolar, som de dock inte ska ha värderade.
– Vi trodde aldrig att vi skulle vara först i kön, säger Gull-Marie, som dock inte har några större förväntningar på fåtöljen och de andra sakerna hon har tagit med sig.
– Nej, det här köpte jag på en loppis för att ha något att ta med mig hit, säger hon och skrattar. Jag är mest här för att vi tycker det är en rolig grej och en trevlig utflykt till Helsingborg.
Stora förhoppningar
Hennes väninna Charlotte har däremot lite större förhoppningar. Hon har tagit med sig en cigarrlåda som hennes gammelmorfar fick när han var i 20-årsåldern.
– Jag vill veta var den kommer ifrån och hur mycket den kan vara värd, säger hon.
En bit längre bak i kön står Mats Ridderborg, 46, från Östra Ljungby tillsammans med sin sambo Sara Hall, 41, hans mamma Margareta Dahlgren, 70, och svärfar Sune Hall, 74. De har tagit med sig en liten vagn full av kinesiskt porslin.
– Jag har börjat bli mer och mer intresserad och det har blivit ett samlarintresse, säger Mats som tror att det kan finnas några riktigt värdefulla föremål i hans samling.
Det verkar som han har rätt när Knut Knutson går en runda längs den långa kön för att göra en första besiktning av vad det är som folk har tagit med sig till värderingen.
– Den här muggen ska vi definitivt låta Björn Gremner (expert på ostindiskt porslin och konstföremål från Japan och Kina) ta sig en titt på, säger Knut och det visar sig att hans första bedömning var rätt. Lite senare ser vi att Mats Ridderborg förbereds för att bli inspelad under värderingen.
Som fisken i vattnet
Knut Knutson trivs som fisken i vattnet när han går runt och pratar med de förväntansfulla besökarna.
– Det är underbart att få inleda säsongens inspelning och det är härligt att få börja här i Helsingborg som är en av Sveriges vackraste städer, säger han med hög röst innan han på nytt dyker in i kön och tittar närmare på två tennljusstakar som Jörgen Rynegardh, 62 från Ängelholm tagit med sig.
– Min svärmors morfar fick dem i slutet av 1800-talet. Jag skulle vilja veta mer om dem och vad de är värda, säger han.
Joakim Bengtsson, expert på keramik och porslin, är själv från Helsingborg och går runt i kön och hejar på folk han känner. Även andra experter som Claes Moser (måleri och skulptur), Anette Granlund (mattor, textilier) och Li Pamp, (design), rör sig ute i kön och vimlar med besökarna.
Knut Knutson showar på sitt välbekanta sätt och lockar fram såväl skratt som glada miner.
– Det här är 29:e säsongen för Antikrundan och det är även 29:e året för mig. Jag har varit med från början liksom Bo Knutson, måleri, skulptur, Anette Granlund, Björn Gremner och Max Sjöberg (vapen och militaria). Jag ska definitivt vara med ett år till och fira 30-årsjubileum, säger han.
Ett lustfyllt program
För Anne Lundberg är det 18:e året hon leder Antikrundan. Under de första åren hette programledaren Jesper Aspegren.
– Jag kan också tänka mig att fortsätta med Antikrundan i många år till. Det är ett lustfyllt program som samtidigt är folkbildande. Man lär sig mycket genom att titta på det, säger hon i en paus mellan inspelningarna.
– Det är väldigt intensivt under veckorna vi gör Antikrundan med inspelningar varannan dag och däremellan resor mellan orterna. Men det är samtidigt oerhört roligt, säger hon och tittar ut över den långa kön på folk som väntar på att få komma in till experterna i ladan som byggts om till studio.
Portarna slogs upp klockan tolv, men kön fylls hela tiden på av nytillkomna.
– Jag tror att det här blir en av våra mest besökta inspelningar, säger Anne Lundberg Det är inte omöjligt att vi slår det tidigare rekordet på 2 000 besökare.
Men de uppgifterna liksom värdena på föremålen som värderas under dagen avslöjar vi inte. Det får vänta till programmet sänds.
Så mycket kan vi alla fall avslöja att en smörduva i keramik, som vid en tidigare Antikrunda i Krapperup i Höganäs 2009 värderades till 6 000 kronor, fanns bland föremålen i kön. Ägaren Anki Arvidsson hoppas att den har stigit i värde.
Även Helen Andersson från Klippan har med sig en smörduva som är tillverkad i Höganäs.
– Det är allt jag vet. Den kommer från min gammelfarmor, säger hon.
Tavlan är äkta
En kvinna från Helsingborg, som vill vara anonym, har med sig ett blad av konstnären Miro. Tavlan behöver kontrolleras innan den värderas eftersom det förekommit många förfalskningar, men till hennes glädje visar den sig vara äkta och värd ett femsiffrigt belopp.
Medan kön av förväntansfulla fortfarande ringlar sig lång, träffar vi återigen Charlotte Michalakis från Malmö som lite besviken slagit sig ner i sin solstol utanför ladan.
– Det gick inte så bra, säger hon med en suck. Knut Knutson tittade på min cigarrlåda och tyckte att den bara kunde vara värd några hundringar.
Nu har i alla fall gammelmorfars cigarrlåda blivit värderad och det känns ändå bra.
– Gull-Marie är kvar därinne. De tyckte tydligen att tyget på hennes fåtölj var intressant, säger Charlotte. Nåja, hur det än går så har vi haft en trevlig dag.