Christina Erikson arbetade länge som konsult inom läkemedelsindustrin. Som ensamstående mamma arbetade hon på i hög takt men beskriver de åren som ett alltmer pågående hamsterhjul rent yrkesmässigt.
– Jag fick ingen stimulans. Nej jag var som en maskin alltså, förklarar hon.
I bakhuvudet fanns samtidigt alltid tanken om att börja skriva. Just berättandet och tecknandet hade hon haft med sig sen barnsben men de senare åren hade inget annat än några sidor hit och dit krafsats ner. Runt sekelskiftet började tanken om ett författarskap att gro på riktigt. Idéer föddes och sporadiskt skrivande satte igång.
– Men det var inte förrän 2012 som jag verkligen bestämde mig. Nu ska jag göra det här, sa jag. Det bara är så.
Beslutet blev startskottet på en stundande författarkarriär, med en intensiv skrivperiod som inledning.
– Jag skrev på all min ledig tid. På varenda hotellrum jag övernattade på i jobbsammanhang, i sporthallen under sonens innebandyträning, hela tiden, överallt.
Trots en glödande ambition hos Christina själv möttes hon dock inte enbart av hejarrop. Hon beskriver också tiden som en fight mot jantelagen, där negativa kommentarer om hennes skrivsatsning var en stor del av det hela.
– Det var mycket “jaja, det blir nog bra det där” och klapp på huvudet, kommentarer om att det ju är så svårt att bli utgiven, och så vidare. Men jag lät mig inte stoppas. 2014 sa jag till exempel till mig själv att jag SKA vara med på Bokmässan. Så blev det också.
Därefter tog karusellen fart på riktigt. Sedan debuten 2014 med boken “Morsarvet” har ytterligare två böcker kommit till. Böckerna släpptes av små hybridförlag och nyligen landade hon ett tvåårskontrakt med Albert Bonniers förlag. Hösten 2018 släpps hennes nya bok, en bok som till viss del är självupplevd.
– Från början skrev jag på det enbart för mig själv, som bearbetning efter en skilsmässa. Tänkte att det skulle bli som en handbok för alla som varit med om en liknande situation som den jag hamnade i.
Efter en periods skrivande hamnade texterna i händerna på en lektör som bestämt hävdade att hon skulle göra en deckare av det istället.
– Han tyckte det var skitbra.
Och nästa höst släpps den alltså. Boken som genomsyras av människans mörka sidor. Efter mycket research kring ämnen som bland annat psykopati landade storyn om en polis som inte går i de klassiska “ensam och alkoholist”-andan och hans wingperson – en kvinnlig författare vid sin sida.
– Nu får jag göra det jag brinner för. Jag får stimulans. Den stora friheten i att vara så tillgänglig passar mig i och med att jag är ensamstående mamma och jag arbetar väldigt bra såhär, berättar hon.
Det gick vägen. Trots alla negativa kommentarer i omgivningen och motgångar på vägen.
– Det handlar om att våga tro på sin idé. Såklart ha is i magen, våga testa, kanske falla, orka ta omtag. Ta hjälp av människor som kan det du vill göra.
Work hard.
Det går faktiskt.”