• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 11 tips för dina blomarrangemang!

  Så här års är tempot i trädgården lite lugnare och vi hinner kanske inte vara ute lika mycket. Ett bra sätt att ändå njuta av trädgården i vardagen är att göra det vackert vid ytterdörr och grind. Att samla några krukor just där man ser dem varje dag är ett enkelt sätt att njuta av säsongens höjdpunkter. Här kan man leka med färg och form, förnya med någon ny växt, och ta tillvara saker från naturen.

  11 tips för dina blomarrangemang!

  1. Glöm alla regler
  Glöm alla regler när du väljer vad du planterar i! Oväntade kärl som t ex en verktygslåda, asklåda eller en burk blir vackert.

  2. Borra ett hål
  Borra ett eller flera hål i kärl utan hål i botten.

  3. Samla dina krukor
  Samla flera udda krukor i en gammal väska eller en större låda.

  Fina krukor samlade i en väska! En sparsmakad färgskala skapar harmoni. Variation får man genom bladformerna. Ormbunke, vitblommande ljung, kål, silverek, plättar i luften, njurvinda, fetknoppoch starr har fascinerande olika växtsätt!

  4. Piffa upp dina gamla krukor
  Piffa upp gamla krukor med färg och rep! Oglaserade lerkrukor går att måla. Ett grovt rep runt krukan blir vackert och gör att den känns som ny!

  5. Blanda växter, blad och blommor
  Blomster- och växtbutiker är fulla med växter som passar i höstens utekrukor. Blanda gärna växter med dekorativa blad med något som blommar.

  Svarta krukor framhäver växterna och passar till allt! I den mindre krukan finns höstväxter med lila toner – lila ljung och kål med en Sedum rupestre 'Blue Cushion' och i större krukan är det röda toner på cyklamen, bärljung och alunrot tillsammans med grå silverek och grön hebe. Den höga krukan i bakgrunden med hängande murgröna blir en fin kontrast.

  6. Glöm inte bort bladen!
  Likheter och olikheter i form och färg gör samplanteringen mer spännande.

  7. Framhäv färger
  Hösten är full av färg – rött, gult och lila. Kombinera med gröna eller grågröna blad så framhävs färgerna!

  8. Plantera blommor och växter som kan återanvändas
  Plantera gärna perenner med ettåriga växter. Perennerna kan återanvändas när våren kommer, och passar lika fint med vårens penséer, tusensköna och förgätmigej. 

  Den här samplanteringen är gjord med enbart perenna växter som vitspräcklig murgröna, rödbladig alunrot och gul solbrud. De tål förstås kyla bra och går att plantera ut i trädgården när man tröttnat på dem i kruka.

  9. Plantera en alunrot
  En perenn som är helt fantastisk i kruka är alunrot, Heuchera. Fin från tidig vår till sen höst. Blomningen är relativt diskret men bladverkets färger är spektakulära!

  10. Ta vara på det som finns i naturen!
  Under hösten finns gott om gratispynt. Kastanjer, kottar, paradisäpplen och mossa är ett axplock. Eller klipp knotiga grenar i din trädgård.

  Pynta krukorna – och täck samtidigt jorden – med fynd från naturen som t ex mossa, bokollon och kastanjer.

  11. Gör en krans!
  Hösten är en bra tid att göra en krans! Vid lägre temperaturer håller en krans längre och det är lätt att hitta material i naturen.

  Den här kransen är gjord av stensöta, benved, vildvin, idegran, tuja och silverek. Tänk gärna på vilken färg bakgrunden har. En mörk dörr kan behöva en ljusare krans till exempel.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!