• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hjältehunden Attack hittade den försvunna flickan

  I mer än ett halvt dygn var lilla Ellenor försvunnen i de djupa Hälsingeskogarna i Blacksås naturreservat. Medan poliser och frivilliga letade efter henne pendlade föräldrarna Cecilia och Anders mellan hopp och förtvivlan. Till slut hittades den sexåriga flickan oskadd av polishunden Attack.

  Hjältehunden Attack hittade den försvunna flickan

  Lugnet har åter lagt sig på gården i Grängsjö drygt tre mil utanför Hudiksvall efter det dramatiska dygnet när lilla Ellenor försvann under en familjeutflykt. Hon leker och skrattar som vanligt med sina syskon och verkar inte ha tagit skada av att ha varit ensam i skogen i över tretton timmar.

  – Vi bor ju naturnära så hon är tack och lov van vid skogen, säger hennes mamma Cecilia Natander. Hon var vid gott mod när hon hittades. Det enda var att hon var ordentligt myggbiten och hade en del rivmärken efter buskar och ris.

  Det var under den årliga familjeutflykten till Blacksås naturreservat några mil sydväst om Hudiksvall i mitten av juli som Ellenor plötsligt försvann.

  – Vi brukar åka dit en gång om året för att gå till utsiktsplatsen uppe på berget och grilla korv. Den här gången var vi två familjer, fyra vuxna, två tonåringar och fyra yngre barn, berättar Cecilia.

  Under promenaden upp mot utsiktsplatsen gick sällskapet i två grupper med ungefär 50 meters mellanrum. Cecilia och hennes man Anders gick i den bakre gruppen. Plötsligt märkte de att Ellenor och hennes lillebror Didrik var försvunna.

  – Vi misstänkte att de tagit fel väg där stigen delade sig och satte genast igång att leta efter dem, berättar Cecilia.

  Men trots att de tre vuxna och en av tonåringarna gick runt och ropade på de båda barnen förblev de försvunna.

  – Efter en timme hittade vi Didrik. Han satt 50 meter in i skogen i blåbärsriset. När vi frågade honom var Ellenor var sa han att de gått åt olika håll vid en stubbe.

  Hela familjen Natander. Pappa Anders, mamma Cecilia, barnen Didrik, Maria, Ellenor, Nimrod och storebror Martin.

  Timmarna gick

  De fortsatte att leta, men Ellenor var spårlöst försvunnen. Klockan halv två larmade de polisen, som snabbt kom dit med två bilar och en hundförare.

  – Ytterligare ett par familjer kom till platsen och hjälpte till, och efter ytterligare en timme kom en polishelikopter med värmekamera. Då blev vi tillsagda att lämna området för att inte störa sökandet, berättar Cecilia.

  För henne kändes det fruktansvärt att behöva lämna skogen där hennes lilla dotter fanns någonstans. I området finns det björnar och gamla gruvhål som man kan ramla ner i.

  – Det kändes hemskt att inte få vara med och leta efter henne. Vi var tvungna att vänta vid parkeringsplatsen nedanför berget, berättar Cecilia.

  Samtidigt hade det börjat regna och Ellenor var bara klädd i linne och shorts.

  – Efterhand som timmarna gick blev vi mer och mer oroliga för att det hänt henne något.
  Polisen sa åt familjen att det bästa de kunde göra var att åka hem med barnen och byta kläder eftersom det nu regnade ordentligt.

  – Det gjorde vi, men åkte sedan tillbaka till naturreservatet igen så snabbt som möjligt, säger Cecilia.

  Fram emot kvällen anlände alltfler frivilliga i och med att Missing People engagerade sig. Från Östersund kom fjällräddare som är vana vid att söka i gruvhål.

  Trots att Ellenor är lite rädd för stora hundar blev hon glad när schäfern Attack hittade henne. Efteråt fick han korv som tack för hjälpen.

  En enorm lättnad

  Precis efter att det började skymma anlände fler hundförare från angränsande polisdistrikt. En av dem var hjältehunden Attack och hans förare från Uppsala.

  Sökandet fortsatte med oförminskad styrka när klockan passerade midnatt mellan den 16 och 17 juli. Oroligt följde Cecilia och Anders polisens arbete från parkeringsplatsen.

  En timme senare kom det förlösande telefonsamtalet – deras dotter hade hittats av polishunden Attack cirka tusen meter från platsen där hon försvann.

  – Det var en enorm lättnad när vi fick samtalet om att hon hittats, berättar hennes mamma. Ellenor var lite hungrig och frusen, men mådde i övrigt bra.

  Det tog nästan en timme att få ut henne till en väg och därifrån fördes hon med ambulans till sjukhus för kontroll. Men hon klarade sig lyckligtvis helt utan några skador.

  Ellenor har inte pratat särskilt mycket om tiden i skogen. Hon har bara sagt att hon gått runt och att hon lagt sig ner och sovit en stund när hon blev trött.

  – Hon har inte sagt att hon var rädd. Det första hon frågade var om vi hade saknat henne, säger hennes mamma med ett leende.

  6-åriga Ellenor sa ingenting om att hon var rädd, trots att hon var ensam i skogen i över 13 timmar.

  Attack fick vittring

  Hundföraren vill inte träda fram med namn eftersom han tycker att det var ett lagarbete som gjorde att Ellenor hittades. Men han hyllar sin hund i ett uttalande på Uppsalapolisens hemsida.

  I inlägget berättar han hur Attack plötsligt fick vittring vid kanten till ett stup. Han ropade på flickan och hörde ett svagt ljud. 

  "Jag och Attack börjar snabbt arbeta oss längs med kanten för att hitta en möjlig nedgång. Men då drar Attack iväg och hittar en väg ner till nästa platå. Jag hör hur någon gnyr till och sekunden senare kommer det ljuvliga markeringsskallet från Attack", skriver hundföraren i inlägget. 

  Han beskriver hur han rusar dit och ropar efter flickan.

  "Då dyker ett litet ansikte upp över en klippavsats. Jag jublar inombords samtidigt som jag snabbt klättrar ner för avsatsen. Där, på en liten mossbeklädd hylla sitter flickan hukad, genomblöt och kall men vid gott humör. När flickan kramar mig kommer glädjetårarna."

  Ellenor tar honom i handen och går uppför berget på egna ben. 

  "Det är bara de sista hundra meterna som flickan vill bli buren. Jag är grymt imponerad av denna tjej!" skriver hundföraren. 

  Pappa Anders berättar att de pratade med hundföraren innan de lämnade platsen. 

  – Vi träffade hunden och gav honom en korv som tack. Och hundföraren sa att han skulle få fler korvar när han kom hem, säger Anders.

  – Den hunden är värd allt godis han kan få, säger Cecilia.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!