• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • De bytte villan mot 35 kvm på fyra hjul: "Frihetskänslan är fantastisk"

  På drygt ett halvår hann de träffas på en dejtingsida, köpa ett nytt gemensamt hus – och gifta sig. Men efter mindre än ett år bytte Marita och Thomas Wallén ut villan på 158 kvadratmeter mot 35 kvadratmeter husbil och tält för att bo i året runt…
  Foto: Peter Ericsson

  De bytte villan mot 35 kvm på fyra hjul: "Frihetskänslan är fantastisk"

  Det blåser friska vindar på sjön Roxen och himlen har precis öppnat sig i en rejäl regnskur. På Sandviks camping i Stjärnorp, ett par mil utanför Linköping, är det den här sommardagen inte precis slagsmål om de bästa platserna vid sandstranden. Här finns mest husvagnar och en del stugor att hyra – men för Marita och Thomas Wallén är det husbil som gäller.

  Och paret är inte några tillfälliga gäster på campingen – det här är snarare deras året-runt-boende. Oavsett om det är 30 grader varmt i stekande sol, regn och höstrusk eller 20 minusgrader och ett flera decimeter djupt snötäcke på marken.

  – En del undrade vad som flugit i oss och om vi blivit lite galna när vi sålde huset och köpte en husbil att bo för jämnan i, säger makarna.

  De fyller snabbt i:

  – Men det är helt underbart, en fantastisk skön frihetskänsla, och vi ångrar oss inte för en enda sekund. Samhället är uppbyggt efter många olika normer som man bara ska följa, det här är ju ett bra exempel på att det fungerar ändå. Det gäller bara att våga ta steget och inte bry sig så mycket om vad alla andra tycker.

  Marita och Thomas har tre barn vardera sedan tidigare, i åldrarna 13 till 29 år. De har också en rottweiler som heter Manja.

  Varmare än i hus

  Deras Pilote Essentiell är 7,81 meter lång och 2,35 meter bred, och har en yta på ungefär 15 kvadratmeter.

  Med det gasoluppvärmda tältet – som enkelt går att docka ifrån på en kvart när de ska ut och resa – blir ytan cirka 35 kvadratmeter. 

  – Det var viktigt för oss att ha en dubbelsäng och skönt med vattenburen värme i golvet. Många undrar om vi inte fryser på vintern, men det är varmare än på många husgolv, berättar Thomas. 

  Sammanlagt finns fem bäddar och fem bältade sittplatser.

  – Vi har tre barn vardera från tidigare förhållanden – de är i åldrarna 13 till 29 år – och vi har alla varit här samtidigt utan problem, säger Marita, eller Mita som hon kallas.

  Under det knappa året de bodde i det nyproducerade huset i Ljungsbro var boendekostnaderna 8 000 kronor – och de pensionssparade 1 000 kronor vardera.

  Nu är siffrorna omvända – paret betalar bara runt 2 000 kronor i månaden för boendet och kan pensionsspara 10 000 kronor tillsammans.

  – Det blir 1,5 miljoner kronor under de tolv åren vi har tänkt att fortsätta jobba. Pengar vi kan resa mycket för och ha väldigt roligt med. Det är ju bara att sätta sig i husbilen och sticka iväg, vi har alla våra grejer i den och behöver aldrig packa något, framhåller Thomas.

  – Vi ångrar oss inte för en enda sekund, säger Marita och Thomas, som numera har en husbil som enda boende. Frihetskänslan är fantastisk.

  I rasande fart

  Paret träffades på dejtingsidan Happy Pancake i oktober 2014. Sedan gick det i rasande fart.

  – Vårt första telefonsamtal varade i två och en halv timme, minns jag. Då ska man veta att jag är en person som normalt sett inte pratar längre än fem minuter i sträck i telefonen, säger Thomas med ett skratt.

  Drygt två månader efter deras första kontakt friade Thomas.

  – Jag blev mycket paff först, men det kändes så rätt med Thomas, och livet är för kort för att man ska gå runt och skjuta upp saker hela tiden, förklarar Mita.

  Under våren 2015 köpte de en tomt med ett hus som höll på att byggas – och som de gifte sig i den 8 maj samma år. Men efter att ha bott mindre än ett år där, sålde de alltså villan – och köpte husbilen, som med all utrustning och finesser kostade cirka 1,1 miljoner kronor.

  – Thomas väckte mig mitt i natten när vi var på en resa till Mallorca sommaren 2016. Han ville prata om något och först blev jag lite orolig vad det handlade om. Tänk om han ville skiljas redan? Men det gällde en idé jag verkligen tände på. Jag hade inte fått någon hemkänsla i det nya huset och var inte svårövertalad. 

  Väl hemma igen från resan tog de genast kontakt med en mäklare. Redan någon vecka senare var huset sålt. 

  – Vi fick 500 000 kronor mer än vad vi betalade året innan. Skönt att det löste sig så fort och att det kändes så bra för båda två, säger Thomas.

  Idag är de mer än nöjda med framför allt flexibiliteten. 

  – Vi sålde eller gav bort mycket av våra saker innan och märkte hur mycket man egentligen inte använder särskilt ofta. Istället för att ha 20–25 skjortor har jag numera bara fem–sex stycken. Man har ju ändå sina favoriter, vissa bara hänger i garderoben. Samma sak när det gäller andra kläder.

  Det finns en hel del olika förvaringsmöjligheter i hus-bilen. Genom att använda vakuumpåsar går det att få in mycket.

  Lagar mat, duschar och tvättar gör de oftast i campingens servicehus – även om de ibland använder de tre plattorna i husbilen.

  – Fast ärligt talat blir det en hel del hämtmat, skrattar de. Ingen av oss har något större intresse att laga mat. Frånsett på sommaren, då vi ofta grillar.

  Aldrig trångt

  Ingen av dem längtar tillbaka till att bo i en villa.

  Det gör säkert heller inte vovven Manja, av rasen rottweiler, som är nära naturen och stora gräsytor att springa på. Skogen är också nära.

  – Det fungerar jättebra. Enda gången det är lite tråkigt är när Thomas tar beslag på tv:n och kollar på sport. Men vi ska köpa en tv till. Annars går det ju alltid att gå ut och gå med Manja eller något annat, säger Mita. Vi upplever i alla fall aldrig att det är trångt eller att vi går på varandra.
  Sedan vill vi ju gärna umgås när vi är hemma…

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!