7 huskurer mot solsveda

När det bränner och svider efter för många timmar i solen finns det mycket man kan ta från skafferiet för att lindra det onda.

1. Lägg några tomatskivor i gräddmjölk i 10 minuter och lägg sedan på ditt brända ansikte. Tar bort sveda och värk snabbt.

2. Mixa samman en skalad gurka, en halv kopp havre, en halv kopp yoghurt och gärna några ringblommeblad. Blanda och lägg på de brända partierna.

3. Blanda lika delar vatten och äppelcidervinäger. Stänk blandningen över där du bränt dig.

Solcreme falsk trygghet

Dyra solcremer ger falsk trygghet eftersom de inte skyddar dig mot malignt melanom. Övertro på solcremer ger tvärtom dubblerad risk för cancer eftersom vi som insmorda tillbringar på tok för lång tid i solen. Solskyddens uv-filter har dessutom visat sig försämra männens spermier.

4. Riv en rå potatis och svep in i ett tygstycke. Lägg på brända ögonlock i minst en halvtimme. Kalla, blöta tepåsar kan också lindra.

5. Rör ut honung i mjölk och gnid över det solbrända området. Tre droppar lavendelolja blandat med två matskedar yoghurt är ett annat ­alternativ.

7 huskurer mot solsveda
För många timmar i solen? Lindra solsvedan med husmorsknep!

6. Gelén från kaktusen aloe vera ingår i de flesta dyra after sun-cremer. Köp en aloe vera-gelé istället, finns på välsorterade hälsokostaffärer. Det hjälper bättre och är billigare. Du kan också köpa själva växten aloe vera och skala bladen (taggiga kanter) samt gnida på direkt där du bränt dig.

7. Några droppar pepparmyntsolja i ljummet badvatten lindrar skönt.

Naturlig olja

En del vegetabiliska oljor har inbyggt solskydd, det är dock svårt att ange exakt vilken solskyddsfaktor de har, så man får testa försiktigt. Kokosolja sägs på flera håll motsvara faktor 4. Karanjaolja och hallonfröolja är också skyddande. Därtill finns karotenrika oljor som förebygger solbränna, till exempel morotsolja och havtornsolja. Du slipper de mineraloljor, konserveringsmedel och parfymer som kan irritera och vara hormonstörande för våra kroppar, vilket vanlig solcreme ofta innehåller.

Scroll to Top