• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Pioner i vas – så får du dem att vara extra länge

  Pioner är en av våra absoluta favoritblommor, inte bara i trädgården utan även i vas. Så här sköter du dina snittblommor på bästa sätt.

  Pioner i vas – så får du dem att vara extra länge
  Foto: Istock

  1. Satsa på knoppar

  Plocka eller köp pioner som fortfarande är knoppar istället för de som redan blommar – de kommer bara vara några dagar. Knopparna behöver inte se snygga ut, små bruna fläckar är till exempel helt normalt och påverkar inte hur blommorna kommer se ut.

  Foto: Istock

  2. Ge dem mat

  Blomsternäring är ett bra tips, det gör att blommorna lever längre och hindrar bakterier från att växa i vattnet. De flesta florister brukar skicka med blomsternäring i små påsar. Om du inte fått något sådant kan du göra din egen mat till pionerna genom att helt enkelt hälla lite socker i vattnet. Tänk dock på att byta vattnet ofta för att förhindra bakterietillväxt. Var noga med att plocka bort blad som hamnar i vattnet, de kan annars bilda både bakterier och alger.  

  Foto: Istock

  3. Undvik frukt

  Placera inte dina pioner i närheten av färsk frukt. Frukten utsöndrar nämligen en gas som heter etylen, och som gör att blommor vissnar snabbare. 

  4. Ställ dem kallt

  Kyla får de flesta snittblommor att vara längre, så även pioner. Därför är det alltid bra att ställa dem i kylen över natten. 

  Foto: Istock

  5. Snitta ofta

  Pioner sätts i en vas med ljummet vatten och snittas om ofta, ungefär var tredje dag. För att de ska kunna ta upp så mycket vatten och näring som möjligt är det bästa att skära ett diagonalt snitt. 

  6. Öppna dem snabbt

  Om du har köpt en bukett pioner som fortfarande är i knoppform och behöver få dem att slå ut snabbt finns såklart ett trick för det: Snitta stjälkarna och doppa dem direkt i varmt vatten. Placera dem därefter på en varm plats, till exempel i en varm bil, och vänta tills de börjar öppna sig. 

  Foto: Istock

  7. Ställ ut dem

  Om pionerna börjar se trötta ut kan du sätta dem ute en stund så piggnar de till. Det gäller dock att det är plusgrader, och de ska inte stå i direkt solljus. 

  8. Ge extra stöd

  Ett annat knep för pioner som börjat nicka är att svepa in dem i en tidning som stöttar upp dem.

  Källa: Better Homes and GardenEurofloristOdla

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!