• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Sju sorters blommor för ljuva drömmar

  Visst är det alldeles ljuvligt i midsommartid! Nu är sommarens grönska som vackrast och blommorna bjuder på ljuvlig prakt – både i trädgården och i det vilda. Så ljuvligt det är att få njuta av den långa ljusa sommarkvällen med blommor på bordet och krans i håret. Och sedan somna med sju sorters blommor under kudden...

  Sju sorters blommor för ljuva drömmar

  Nävor i sött sällskap

  Nävor finns i många sorter och just dessa kallas även midsommarblomster eftersom de vanligtvis blommar då. Här i sällskap med rödklöver, smällglim och hundkex.

  Gräslöksblommor & persiljekvistar

  Ett litet fågelbad på middagsbordet som dekoration, men visst får man knipa några persiljekvistar till maten om så önskas. Gräslöksblommor och persiljekvistar binds på en stomme av najtråd/ståltråd och knippen av blommor och blad binds fast med myrtentråd.

  Välfyllda loppisburkar

  Loppisburkarna får ett nytt liv på altanräcket och det är fint att samla dem i en grupp som ger en större upplevelse. Lupiner, smörblommor, prästkragar och hundkex blir vilt och vackert – och helt gratis om man har närhet till ängen.

  Ståtliga lupiner

  Denna ståtliga lupindekoration, med smörblommor och hundkex på djup tallrik, gör du enkelt med hjälp .av en glasklump med hål i. De hittas oftast på loppisar och i hålen sticker man ner lupinkvistarna.

  Välkomnande bukett

  En bukett på trädgårdsbordet blir hur vackert som helst i en gammal emaljerad burk, vilka blommor du tar blir vad dikeskanten har att bjuda på.

  Fint på festbordet

  Visst blir man glad för en liten fin kruka med murgröna, röd våreld och konstgjorda jordgubbar som håller sig länge. Du gör enkelt dekorationen själv och köper en liten midsommarskylt i blomsterbutiken. Rödrutig rosett och lite tunn sisaltråd passar fint till.

  Vild och vacker

  En ljuvlig bukett med nio sorters vilda blommor som finns över hela landet. Det är gulmåra, blåklocka, smällglim, smörblommor, johannesört, blåeld, röllika, prästkrage och monke. Samla ihop blommorna och sätt dem i en virkad servettring eller bind om med fint spetsband.

   

  Såhär binder du din egen midsommarkrans!

  1. Till kransen behöver du dubbel najtråd (ståltråd som är lätt att arbeta med) som ska vara lite längre än huvudets omkrets. När den viks dubbel blir det en liten ögla i ena änden. Blommorna är kvistar av benved, blåklint, daggkåpa, vallmo, margeriter, mattram eller vad du själv har till hands.

  2. Korta ner alla blommor och kvistar till ca 5 cm långa stjälkar så går det snabbt att binda sen. Bind fast små blandade buketter på najtråden med hjälp av myrtentråd. Håll arbetet mot bordsskivan – den sida som ska vara mot huvudet bör vara platt. När du bundit fast blommor så att det räcker runt huvudet formar du en krok i andra änden av najtråden som sen hakas fast i öglan, här behövs en tång att vika med.

  3. Kransen är klar att läggas på bordet eller hängas på grinden och då bör den vara platt på baksidan. Gör gärna klart kransen dagen innan och förvara den i en avfallspåse i kylen, en vattendränkt dagstidning i botten på påsen hjälper till att hålla kransen fräsch.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!