I växthuset i den lilla byn Ryd, strax utanför det skånska samhället Södra Sandby, går Hasse Larsson och tittar till den klättrande vindruvsrankan.
Det var i just det här växthuset som den omtalade scenen i Trädgårdstider när Tareq Taylor och Pernilla Månsson Colt provsmakade olika starka chilisorter spelades in.
Idag är en stor del av trädgården förfallen. Björnbärsris och sly har tagit över, men det finns fortfarande bevarade delar kvar.
– Vi är en samfällighet av oss grannar som delar på växthuset och jag försöker hålla framsidan av trädgården i fint skick. Vindruvsrankan planterades av Pernilla och de andra, berättar Hasse Larsson som är närmaste granne med den gamla tv-trädgården.
Ödehuset i Ryd förvandlades
Platsen vi befinner oss på är byn Ryd, som ligger några kilometer utanför Södra Sandby, strax öster om Lund. Hit flyttade Pernilla Månsson Colt, Tareq Taylor och John Taylor 2011, efter att de huserat i en kolonistuga på Ärtholmen i Malmö en säsong, och det var här som Malin Persson 2015 gjorde debut som en av programledarna.
Huset hade stått tomt några år när Trädgårdstorsdag, som programmet hette på den tiden, började spelas in där.
– Vi var på jakt efter något större efter kolonistugan eftersom det inte fanns möjlighet att göra några större trädgårdsprojekt där. Idealet var ett större hus med en trädgård som stått övergiven en tid och som var vildvuxen, berättar Björn Östlund, dåvarande projektledare för programmet.
En anställd på SVT i Malmö, som bodde i trakten, tipsade om ödehuset i Ryd. Det visade sig att det ägdes av byggföretaget NCC, som inte hade något emot att SVT disponerade det under några år för inspelningar.
– Det hade inte varit bebott på några år och var ordentligt nedgånget. Visserligen fanns det vatten och avlopp där, men det var i så bedrövligt skick att tv-teamet satte upp baracker och bajamajor utanför, minns Hasse Larsson.
Trädgården förvandlades däremot rejält under de år som Pernilla, Tareq, John och Malin ledde programmet härifrån.
LÄS ÄVEN: Drömträdgården på 200 kvadrat: Gretas gröna oas mitt i stan
Spår av projekten finns kvar
När Hemmets Journal går en guidad tur tillsammans med Hasse Larsson genom Ryds, som stället fick heta i programmet, ser man fortfarande spåren av de gamla projekten i tv-trädgården.
Framsidan ut mot gatan är mest välbevarad eftersom grannarna tyckte att det var synd att den skulle förfalla efter att tv-kamerorna slocknat. Alla fruktträd som programledarna planterade står fortfarande kvar och ger frukt.
– Här blir det goda persikor, säger Hasse och sträcker sig över häcken som delar hans trädgård från Ryds. Men det gäller att vara snabb, för de mognar på en dag och då ska man plocka dem.
I bakre delen av trädgården har däremot naturen fått ta över, men fortfarande kan man se spår av inspelningarna bland allt björnbärsris. Här finns dammen med bryggan, som i en säsong hade en central roll vid ett bröllop mellan två kvinnor.
Här står också det gigantiska cementröret med en sittbräda kvar mitt bland all växtlighet.
– Oj, vad de fick slita när de skulle lyfta in det cementröret i trädgården, skrockar Hasse Larsson.
Trädgårdstider fick flytta till ny tomt
Men även om Trädgårdstider stortrivdes på Ryds hade programledarna till slut utnyttjat i stort sett varje odlingsbar yta och man kände att det var dags att flytta om programmet skulle kunna utvecklas.
– Återigen var det NCC som kom till vår hjälp, berättar Björn Östlund. Vi frågade om de hade något annat lämpligt objekt i närheten och då fick vi erbjudande om ”Torstens”.
En stor fördel var att Torstens, som var större än Ryds och därmed hade större potential för olika trädgårdsprojekt, bara låg några kilometer bort på andra sidan av Södra Sandby.
Huset byggdes av lantbrukaren och kemisten Torsten Berlin 1986 men hade stått tomt och övergivet i flera år när Pernilla, Tareq, John och Malin flyttade dit 2018.
Nu står huset åter tomt och övergivet. Det är bara ett par år sedan Trädgårdstider lämnade gården, men även där har naturen tagit tillbaka det som de fyra programledarna rensade bort.
LÄS ÄVEN: 13 vackra trädgårdar att besöka i sommar – fina utflyktstips
Växter och material från programmet återanvänds
I den stora köksträdgården växer det idag mest maskrosor, av John Taylors ”double border” finns nästan inget kvar och Malin Perssons radhusträdgård är borta.
– Men skillnaden vid den här flytten jämfört med tidigare är att vi återanvänder så mycket som vi bara kan från Torstens. John och de andra har varit där och hämtat växter och även annat material, säger Jonas Gunnarsson som varit projektledare för Trädgårdstider de senaste åren.
Han var i allra högsta grad delaktig i processen när den nuvarande inspelningsplatsen – gården utanför Eslöv – hittades.
– Efter fyra inspelningssäsonger på Torstens uppstod samma problem som på Ryds. Det kändes som om vi uttömt möjligheterna till nya projekt och behövde en ny plats att spela in på, berättar Jonas Gunnarsson när vi träffar honom under en inspelningsdag på den nya gården.
Den här gången var det en av programseriens fotografer, Andreas Rydbacken, som hittade gården. Han var även fotograf under inspelningarna av ungdomsserien Bror, som spelats in på gården, och tyckte att den kunde vara lämplig för Pernilla och de andra.
– Andreas tipsade oss om gården och producenten Mattias Lenhoff, redaktören Sara Hall och John Taylor åkte dit en höstdag 2021 för att titta på den, berättar Jonas Gunnarsson.
De fastnade direkt för den fyrlängade skånegården och Jonas tog därefter kontakt med ägaren, Eslövs kommun.
– Eslövs kommun köpte för flera år sedan in gården för att komma över marken ifall stadsbebyggelsen skulle utökas åt det hållet. Men inget kommer att hända på flera år och vi har fått löfte om att få arrendera gården under en längre tid.
I år spelas andra säsongen in på Eslövsgården. Sedan premiären 2009 har den populära långköraren i SVT gått från att spelas in hemma hos paret Mandelmann, via en liten kolonilott i Malmö, Ryds och Torstens till en stor, fyrlängad gård med stora ytor.
Under samma tid har programmet bytt namn från Trädgårdsfredag till Trädgårdsonsdag till Trådgårdsmåndag till Trädgårdstisdag, beroende på sändningsdag. Sedan 2015 heter det kort och gott Trädgårdstider.
LÄS ÄVEN: Odla i pallkrage – 7 viktiga tips