AVSLUTAD RESA: Res med oss på Hurtigruten – världens vackraste sjöresa (18–24 maj)

Vår populära läsarresa med Hurtigruten är äntligen tillbaka! Vi färdas längs den 250 mil långa kuststräckan från Kirkenes till Bergen och lägger till i 32 hamnar. Vi ser platser där turister sällan sätter sin fot, med majestätiska fjordar och dramatiska bergstoppar.

Hurtigruten från Kirkenes till Bergen är en klassiker, många ­återkommer igen och igen för att se de 100 fjordarna och de 1000 fjällen, alla med sin särprägel och charm. En vårresa är dessutom något ­alldeles speciellt – förutom midnattssolen kan du få ­uppleva tre årstider under en och samma resa. Det är stora kontraster mellan Nord- och Sydnorge den här tiden på året.

Atmosfären ombord på Hurtigruten är lugn och informell, man tar dagen som den kommer. Kanske tar du en kaffe i det dygnet-runt-öppna kaféet eller sitter ­försjunken med en god bok i biblioteket.

I fartygets panoramasalong njuter du av oförglömliga vyer medan MS Trollfjord glider fram på det spegelblanka ­vattnet. Ombord finns bastu, gym, jacuzzi och ett eget ­expeditionsteam. Maten är ett kapitel för sig, den är närproducerad av lokala råvaror från regioner och hamnar vi passerar.

Vi upplever bland annat Kirkenes, Hammerfest, ­Tromsö, Svolvær, passerar ­Polcirkeln, Trondheim, Kristiansund och avslutar till sist i Bergen. 400 000 ­passagerare årligen kan inte ha fel – missa inte denna fantastiska upplevelse!

AVSLUTAD RESA: Res med oss på Hurtigruten – världens vackraste sjöresa (18–24 maj)
Vi bjuds på midnattskonsert i magnifika Ishavskatedralen i Tromsö.
Foto: TT

Hurtigruten 18–24 maj

Dag 1

Flyg Arlanda/Kastrup–Kirkenes via Oslo. Middag och övernattning på Thon Hotel Kirkenes.

Dag 2

Vi börjar dagen med en rundtur i Kirkenes som bland annat innefattar fotostopp vid ryska gränsen och vid utsiktsplatsen Prestefjell, innan vi går ombord på MS Trollfjord lagom till lunch. På eftermiddagen lägger vi till i Vardø, Norges östligaste hamn och fortsätter sedan längs Varangerhalvön till Båtsfjord och gör dagens sista stopp i Berlevåg. Middag avnjuts i restaurangen.

AVSLUTAD RESA: Res med oss på Hurtigruten – världens vackraste sjöresa (18–24 maj)
Charmiga Bergen är slutmålet på vår resa.
Foto: Andrea Klaussner

Dag 3

Vi når Hammerfest och här finns tid att gå iland och kika i affärer eller besöka Isbjörnsmuseet. Under kvällsmiddagen ankommer vi Skjervøy. Sen kväll lägger vi till i Tromsö, Nordnorges största stad, där en underbar utflykt väntar – midnattskonsert i Ishavskatedralen!

Dag 4

Vi passerar de spektakulära ögrupperna Lofoten och Vesterålen och lägger till i Stokmarknes, orten där Hurtigruten “föddes”. Där finns ett museum som är väl värt ett besök. Fartyget fortsätter genom Raftsundet till Trollfjorden och om vädret tillåter gör vi en avstickare. Vi lägger till i Svolvær, huvudorten på Lofoten och tar en kvällspromenad innan vi fortsätter till Stamsund.

AVSLUTAD RESA: Res med oss på Hurtigruten – världens vackraste sjöresa (18–24 maj)
Nordkapsklippan sträcker sig 307 meter rakt upp ur Ishavet.
Foto: Andrea Klaussner

Dag 5

Med sina hundratals små öar och branta granitklippor är den vackra Helgelandskusten väl värd en tidig väckning och frukost. Vi passerar Polcirkeln och i samband med detta sker en särskild reseritual. Innan vi anlöper Sandnessjøen passerar vi Vegaöarna, upptagna på Unescos världsarvslista. “Kaptensmiddag” på kvällen.

Dag 6

Vi når Trondheim, Norges första huvudstad som tidigare kallades för Nidaros och som har en spännande historia. Vi fortsätter resan och gör ett stopp i Kristiansund – som anses vara Norges klippfiskhuvudstad – och styr sen ut över öppet hav mot Molde, känd som Rosornas stad. Kring midnatt når vi Ålesund, staden som är byggd i jugendstil.

 

AVSLUTAD RESA: Res med oss på Hurtigruten – världens vackraste sjöresa (18–24 maj)
Ombord bjuds det på närproducerad mat.
Foto: Agurtxane Concellon

Dag 7

Sista dagen ombord och vi hinner äta lunch i lugn och ro innan vi anländer till Bergen. Inseglingen till Bergen, staden mellan de sju bergen, är ett synintryck vi sent ska glömma. Buss och guide tar oss på en kort rundtur i Bergen innan det är dags att åka mot flygplatsen.

Resefakta Hurtigruten 18–24 maj

Avresa: 18 maj 2022

Hemresa: 24 maj 2022

Pris: 21 490 kr från Arlanda, 22 340 kr från Kastrup, per person i insides dubbelhytt.

Anmäl senast: 25 februari 2022

I priset ingår:

 • Flygresa t/r med SAS ink ­bagage, skatter och avgifter.
 • En övernattning på Thon ­hotell i Kirkenes, i delat dubbelrum.
 • Kryssning med Hurtigruten Kirkenes–Bergen inklusive 5 övernattningar i delad insideshytt.
 • Busstransfers i Norge enligt program.
 • 6 frukostbufféer, 6 lunch­bufféer, 5 middagar (blandat buffé och serverad 3-rätters), middag på hotellet första ­kvällen.
 • Måltidsdryck på hotellet och ombord på Hurtigruten samt kaffe/te.
 • Utflykter och guidning enligt programmet.
 • Representant från Hemmets Journal.
 • Färdledare från Specialresor.

Tillägg per person:

 • Flera olika hyttalternativ från 4 390 kr (fråga vid bokningen).
 • Utflykter som Hurtigruten ­erbjuder.

Boka så här:

Ring Specialresor på 054-18 89 00 eller mejla info@special-resor.se

För att följa med på resan krävs att du är full­vaccinerad och kan uppvisa EU:s covidbevis vid avresa. Vid bokning får du ­övriga resevillkor.

Vi reserverar oss för eventuella program-, pris- och tidtabelländringar utanför vår kontroll.

Ett samarbete mellan Hemmets Journal/Icakuriren och Specialresor.

Scroll to Top