6 portioner:

1 kg innanlår av älg
salt och peppar
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
500 g krossade tomater
3 dl vatten
½ dl kalvfond
1 msk paprikapulver
1 tsk chiliflakes
2 dl BBQ-sås

Grönsaker:

400 g vitkål
½ gurka
skal av 1 citron
1 msk pressad citronsaft
½ dl tahini
½ dl vatten
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
2 krm sumak
2 msk sesamfrön

Chipotlemajonnäs:

1 ½ dl majonnäs
2 msk chipotlepasta

Servering:

hamburgerbröd eller ­tortillabröd
gräddfil

Ugn: 150°

Gör så här:

  1. Krydda köttet runt om med salt och peppar. Lägg det i en gryta som tål ugnsvärme. Skala och hacka löken grovt. Skala och hacka vitlöken. Lägg all lök i grytan och häll på krossade tomater, vatten och fond och strö över paprikapulver och chiliflakes.
  2. Tillaga i ugnen i cirka 6 timmar, eventuellt längre. Kontrollera med en gaffel att det går att dra sönder köttet i remsor, då är det klart.
  3. Lyft upp köttet och dra isär i tunna bitar. Häll över såsen från grytan och BBQ–sås och värm.
  4. Grönsaker: Strimla vitkålen fint, gärna på mandolin. Skiva gurkan tunt, gärna på mandolin. Blanda citronskal och saft med tahini, vatten, olja och riven vitlök. Blanda väl med vitkålen. Vänd i gurkan och låt dra i 30 minuter. Lägg upp och toppa med ­sumak och sesamfrön.
  5. Chipotlemajonnäs: Rör ihop majonnäs och chipotlepasta.
  6. Servera köttet med bröd, grönsaker, chi­potlemajonnäs och gräddfil.