18 bitar:

3 dl vetemjöl
½ dl strösocker
125 g smör
1 ägg

Fyllning:

200 g mandelmassa
100 g smör, rumsvarmt
4 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 äpplen

Glasyr:

2 dl florsocker
2 msk vatten

Ugn: 175°

Gör så här:

  1. Arbeta ihop mjöl, socker och smör till en smulig deg. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg, gärna i matberedare.
  2. Tryck ut degen i en liten långpanna, 35×20 cm, klädd med bakplåtspapper. Nagga degen och låt den vila i kyl i en timme.
  3. Förgrädda bottnen i 10 minuter.
  4. Fyllning: Riv mandelmassan och vispa den smidig med smöret. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Bred ut den i pajskalet.
  5. Skölj eller skala ­äpplena och lägg dem i ­rader över smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter.
  6. Låt kakan svalna. Blanda glasyren och ringla över kakan. Låt den stelna och skär kakan i rutor.