18 bitar:
3 dl vetemjöl
½ dl strösocker
125 g smör
1 ägg
Fyllning:
200 g mandelmassa
100 g smör, rumsvarmt
4 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 äpplen
Glasyr:
2 dl florsocker
2 msk vatten
Ugn: 175°
Gör så här:
- Arbeta ihop mjöl, socker och smör till en smulig deg. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg, gärna i matberedare.
- Tryck ut degen i en liten långpanna, 35×20 cm, klädd med bakplåtspapper. Nagga degen och låt den vila i kyl i en timme.
- Förgrädda bottnen i 10 minuter.
- Fyllning: Riv mandelmassan och vispa den smidig med smöret. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Bred ut den i pajskalet.
- Skölj eller skala äpplena och lägg dem i rader över smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter.
- Låt kakan svalna. Blanda glasyren och ringla över kakan. Låt den stelna och skär kakan i rutor.