42 stycken:

50 g jäst
4 ½ dl mjölk
1 dl strösocker
1 tsk stött kardemumma
12 ½ dl vetemjöl
175 g smör, rumsvarmt
½ tsk salt

Fyllning:

150 g smör
1 ½ dl strösocker
1 msk stött kardemumma
2 äpplen (4 dl rivet äpple)

Pensling:

ägg
25 g smör
1 ½ dl strösocker
2 tsk stött kardemumma

Ugn: 225°

Gör så här:

  1. Smula jästen i degskålen. Häll på lite av mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av mjölken, socker, kardemumma och mjöl.
  2. Tillsätt smöret i bitar och arbeta degen väl. Tillsätt salt och arbeta degen någon minut till. Låt jäsa övertäckt i 1 ½ timme.
  3. Fyllning: Rör ihop smör, socker och kardemumma. Krama ur vätskan ur det rivna äpplet.
  4. Dela degen i två bitar och kavla ut varje till en platta 50×30 cm. Bred på fyllning och strö över rivet äpple. Vik degen dubbel och skär i remsor, 1 ½ cm breda. Snurra dem och forma bullar.
  5. Lägg bullarna i form-ar eller på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 45 minuter.
  6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Vid servering penslas bullarna med smält smör och doppas i socker blandat med stött kardemumma.