Du behöver

    6–8 stycken:
  • Botten:
  • 300 g kavring
  • 100 g smör
  • Fyllning:
  • 3 gelatinblad
  • 1/3 purjolök, den vita delen, ca 120 g
  • 2 dl crème fraiche, 34%
  • 3 dl gräddfil
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk citronsaft
  • 300 g varmrökt lax
  • 20 g gräslök
  • 20 g dill
  • 3/4 tsk salt
  • 3 krm nymalen svart­peppar
  • Garnering:
  • 6–8 skivor kallrökt lax
  • gräslök, dill, citron

Gör så här

1

Skär brödet i mindre bitar och kör i en matberedare till smulor. Smält smöret och blanda med smulorna. Lägg/tryck ner i en bakpappersklädd form, ca 20 x 25 cm.

2

Lägg gelatinbladen i kallt vatten tills de är mjuka, ca 10 minuter. Ansa, skölj och strimla purjolöken fint. Låt rinna av väl.

3

Rör ihop crème ­fraiche och gräddfil med dijonsenap och ­citronsaft. Bryt ner laxen i mindre bitar, finhacka örterna och vänd ner i krämen tillsammans med purjolöken. Smaka av med salt och peppar.

4

Ta lite av krämen och lägg i en kastrull, lyft ur gelatinet ur vattnet och låt det blötlagda gelatinet smälta i kastrullen på låg värme. Det får ej sjuda.

5

När gelatinet har smält, blanda ner i resterande fyllning, blanda väl och bred fyllningen över kavringen.

6

Låt stå i kyl minst 4 timmar, men gärna över natten. Skär i bitar med en torr varm kniv och garnera. Välj att skära i 6 lite större bitar eller 8 lite mindre, beroende på vad som mer serveras.