Du behöver
-
6–8 stycken:
- Botten:
- 300 g kavring
- 100 g smör Fyllning:
- 3 gelatinblad
- 1/3 purjolök, den vita delen, ca 120 g
- 2 dl crème fraiche, 34%
- 3 dl gräddfil
- 1 msk dijonsenap
- 1 tsk citronsaft
- 300 g varmrökt lax
- 20 g gräslök
- 20 g dill
- 3/4 tsk salt
- 3 krm nymalen svartpeppar Garnering:
- 6–8 skivor kallrökt lax
- gräslök, dill, citron
Gör så här
Skär brödet i mindre bitar och kör i en matberedare till smulor. Smält smöret och blanda med smulorna. Lägg/tryck ner i en bakpappersklädd form, ca 20 x 25 cm.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten tills de är mjuka, ca 10 minuter. Ansa, skölj och strimla purjolöken fint. Låt rinna av väl.
Rör ihop crème fraiche och gräddfil med dijonsenap och citronsaft. Bryt ner laxen i mindre bitar, finhacka örterna och vänd ner i krämen tillsammans med purjolöken. Smaka av med salt och peppar.
Ta lite av krämen och lägg i en kastrull, lyft ur gelatinet ur vattnet och låt det blötlagda gelatinet smälta i kastrullen på låg värme. Det får ej sjuda.
När gelatinet har smält, blanda ner i resterande fyllning, blanda väl och bred fyllningen över kavringen.
Låt stå i kyl minst 4 timmar, men gärna över natten. Skär i bitar med en torr varm kniv och garnera. Välj att skära i 6 lite större bitar eller 8 lite mindre, beroende på vad som mer serveras.