Brownie med brynt smör och mjölkchokladganache

En härlig brownie som får extra djup kolasmak tack vare det brynta smöret. Extra lyxigt blir det tack vare mjölkchokladganache, vispad grädde och bär.

Du behöver

    8 bitar:
  • Brownie:
  • 250 g smör
  • 4 dl strösocker
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 dl kakao
  • 2 dl vetemjöl
  • 4 ägg
  • Ganache:
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 200 g mjölkchoklad
  • ½ tsk flingsalt
  • Servering:
  • vispad grädde
  • bär
  • chokladpralin
  • Ugn: 175°

Gör så här

1

Brownie: Smält smöret tills det slutat bubbla, blivit ”tyst” och börjat bli gyllene, det ska lukta nötigt och karamelligt. Det går snabbt på slutet, så pass på så det inte bränns vid.

2

Häll över smöret i en bunke och rör i socker, salt och kakao. Sikta ner mjölet och tillsätt sist äggen ett i taget tills det går från en ”kornig” smet till en glansig smet.

3

Klä en rektangulär ugnsform 20x25 cm med bakplåtspapper. Häll i smeten och grädda i nedre mitten av ­ugnen i ca 20 minuter.

4

Ta ut och ställ formen på bakgaller och låt brownien svalna i formen.

5

Ganache: Koka upp vispgrädden i en kastrull, hacka chokladen och rör ner i den varma grädden. Dra av från värmen och rör tills smält.

6

Låt ganachen svalna något, häll den sedan över chokladkakan och sätt formen i kylen, ­gärna över natten, men minst 2–3 timmar.

7

Servering: Skär bitar med en varm och torr kniv, servera med bär och vispad grädde och garnera med en chokladpralin.

8

Tips! Vispgrädden till brownien kan antingen vara naturell eller smaksatt med likör som exempelvis Amarula eller Kahlua. Varma, rårörda hallon och blåbär är också gott till, och garnera gärna med någon lyxig chokladpralin.

Scroll to Top