Festliga minihamburgare

Miniburgare eller sliders är den perfekta förrätten på grillfesten. Bröden är enkla att baka och kan förberedas.

Du behöver

    16 burgare och 30 bröd:
  • Hamburgerbröd:
  • 25 g jäst
  • 2 ½ dl mjölk, 3 %
  • ½ dl rapsolja
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • ca 6 dl vetemjöl
  • 1 ägg till pensling
  • sesamfrön
  • Hamburgare:
  • ½ dl ströbröd
  • 100 g färskost med vitlökssmak
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 500 g nötfärs
  • 2 msk smör
  • Vitlöksdressing:
  • 1 dl crème fraiche
  • 100 g färskost med vitlökssmak
  • ½ dl majonnäs
  • Picklad rödlök:
  • 2 små rödlökar
  • 2 dl vatten
  • 1 dl socker
  • ½ dl ättika
  • Servering:
  • sallad
  • Ugn: 250°

Gör så här

1

Hamburgerbröd: Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölken till 37 grader.

2

Häll mjölken över jästen, rör tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, socker samt det mesta av mjölet.

3

Arbeta in mjölet tills degen släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.

4

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela i 2 jämnstora bitar. Rulla ut varje bit till en längd. Dela varje längd i 15 bitar. Forma till bollar och lägg på bakpappersklädd plåt.

5

Platta till degbollarna lätt med handen. Låt jäsa i ca 30 minuter.

6

Pensla med uppvispat ägg. Strö över sesamfrön. Grädda strax under ugnens mitt i ca 6-7 minuter. Låt svalna.

7

Hamburgare: Blanda ströbröd, färskost och kryddor. Blanda med färsen. Forma till 16 platta burgare.

8

Stek eller grilla burgarna hastigt på hög värme så att båda sidor får fin färg.

9

Picklad lök: Skala och skiva rödlökarna. Blanda vatten, socker och ättika. Rör tills sockret har lösts upp. Lägg i löken, låt dra i ca 30 minuter.

10

Vitlöksdressing: Rör ihop crème fraiche, färskost och majonnäs. Salta och peppra.

11

Servering: Dela bröden. Lägg salladsblad på bottendelarna. Klicka på dressing, lägg på burgaren. Toppa med picklad lök. Sätt på locket och fäst med ett träspett.

Scroll to Top