Du behöver
-
16 burgare och 30 bröd:
- Hamburgerbröd:
- 25 g jäst
- 2 ½ dl mjölk, 3 %
- ½ dl rapsolja
- ½ tsk salt
- 1 tsk strösocker
- ca 6 dl vetemjöl
- 1 ägg till pensling
- sesamfrön Hamburgare:
- ½ dl ströbröd
- 100 g färskost med vitlökssmak
- 1 tsk lökpulver
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 500 g nötfärs
- 2 msk smör Vitlöksdressing:
- 1 dl crème fraiche
- 100 g färskost med vitlökssmak
- ½ dl majonnäs Picklad rödlök:
- 2 små rödlökar
- 2 dl vatten
- 1 dl socker
- ½ dl ättika Servering:
- sallad Ugn: 250°
Gör så här
Hamburgerbröd: Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölken till 37 grader.
Häll mjölken över jästen, rör tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, socker samt det mesta av mjölet.
Arbeta in mjölet tills degen släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela i 2 jämnstora bitar. Rulla ut varje bit till en längd. Dela varje längd i 15 bitar. Forma till bollar och lägg på bakpappersklädd plåt.
Platta till degbollarna lätt med handen. Låt jäsa i ca 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg. Strö över sesamfrön. Grädda strax under ugnens mitt i ca 6-7 minuter. Låt svalna.
Hamburgare: Blanda ströbröd, färskost och kryddor. Blanda med färsen. Forma till 16 platta burgare.
Stek eller grilla burgarna hastigt på hög värme så att båda sidor får fin färg.
Picklad lök: Skala och skiva rödlökarna. Blanda vatten, socker och ättika. Rör tills sockret har lösts upp. Lägg i löken, låt dra i ca 30 minuter.
Vitlöksdressing: Rör ihop crème fraiche, färskost och majonnäs. Salta och peppra.
Servering: Dela bröden. Lägg salladsblad på bottendelarna. Klicka på dressing, lägg på burgaren. Toppa med picklad lök. Sätt på locket och fäst med ett träspett.