Lättsötade vaniljbullar

De goda bullarna med vaniljkräm görs på mandelmjöl, pofiber och fiberhusk. Bullarna bakas på en sukrin och en liten mängd strösocker. Perfekt för dig som vill ha en god fika men hålla sockerintaget nere.

Du behöver

    18 bullar:
  • 50 g jäst
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 msk pofiber
  • 50 g (drygt ½ dl) sukrin
  • 10 g (0,1 dl) strösocker
  • 15 droppar stevia med vaniljsmak
  • 1 tsk salt
  • 130 g (2,6 dl) mandelmjöl
  • 500 g (8,3 dl) vetemjöl
  • ägg till pensling
  • Vaniljkräm:
  • 1 ½ dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 krm vaniljpulver
  • 3 äggulor
  • 50 g (drygt ½ dl) sukrin
  • 5 droppar stevia med vaniljsmak
  • 2 msk potatismjöl
  • 25 g smör
  • Servering:
  • smält smör
  • sukrin
  • kokos
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Använd köksvågen när du ska mäta upp ­ingredienserna. Det är viktigt att mängderna blir rätt! Smula ner jästen i en degskål. Smält smöret och blanda i mjölken. Värm till 37°. Häll degspadet över jästen och rör tills den lösts upp.

2

Blanda i fiberhusk, pofiber, sukrin, socker och stevia. Låt dra i 10 minuter.

3

Blanda i salt och allt mjöl. Arbeta till en smidig deg. Jäs övertäckt i 30 minuter.

4

Vaniljkräm: Koka upp mjölk, grädde och vaniljpulver. Ställ åt sidan. Vispa äggulor, sukrin, stevia och potatismjöl. Tillsätt gräddmjölken under omrörning.

5

Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm under omrörning tills krämen tjocknar. Ta den av värmen och rör i smöret. Låt svalna.

6

Ta upp degen på mjölat bakbord. Rulla en längd. Dela i 18 bitar och rulla bullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Jäs övertäckta i 30 minuter.

7

Tryck en fördjupning i varje bulle och lägg i vaniljkräm. Pensla med uppvispat ägg.

8

Grädda mitt i ugnen i 10 minuter.

9

Servering: Pensla bullarna med smör och strö på lite sukrin och kokos.

Scroll to Top