Du behöver
-
25 hjärtan och 20 schackrutor
- Ljus deg
- 125 g smör
- 3 dl vetemjöl
- ½ dl florsocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 msk kallt vatten Mörk deg
- 125 g smör
- 3 dl vetemjöl
- ½ dl florsocker
- 2 msk kakao
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 msk kallt vatten Ugn: 175°
Gör så här
Ljus deg: Arbeta smör, mjöl, florsocker och vaniljsocker till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
Mörk deg: Gör likadant som med den ljusa degen. Låt degarna vila i kylen i 30 minuter.
3. Kavla ut drygt hälften av varje deg till en platta, 8 x 26 cm och 7 mm tjock.
Skär ut knappt 7 mm breda stavar, 8 av varje degbit. Lägg en ljus, en mörk, en ljus och en mörk bredvid varandra och lägg ljus bit ovanpå mörk och vice versa tills 16 stavar är staplade på varandra. Tryck ihop så att de ligger tätt samman.
Rulla ut resten av de båda degarna till rullar som är lika tjocka som högen av staplade stavar.
Dela rullarna på längden. Lägg en halv rulle på varje sida av högen och tryck till. Låt vila i kyl i 30 minuter.
Skär i 7 mm tjocka skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter.
Schackrutor: Gör vanliga schackrutor av degen som blir över från schackhjärtana. Rulla två längder av den ljusa degen och två av den mörka. Lägg en ljus och en mörk längd bredvid varandra samt en mörk längd på den ljusa och tvärtom. Tryck till lätt och skär i 7 mm tjocka skivor. Grädda som hjärtana.