Du behöver
-
10 stycken
- 25 g jäst
- 50 g smör
- 2 ½ dl mjölk
- 1 msk fiberhusk eller psyllium
- ½ dl strösocker
- ½ ägg
- 1 tsk stött kardemumma
- ½ tsk salt
- ½ tsk hjorthornssalt
- 300 g glutenfri mjölmix, Semper
- ½ ägg till pensling Vaniljkräm
- 1 ½ dl mjölk
- 1 dl vispgrädde
- 2 äggulor
- ½ dl strösocker
- 1 ½ msk majsstärkelse
- 1 tsk vaniljsocker Garnering
- 4 dl vispgrädde
- florsocker Ugn: 225°
Gör så här
Vaniljkräm: Koka upp mjölk och grädde. Blanda äggulor, socker och majsstärkelse i en skål. Häll på den varma gräddmjölken under omrörning.
Häll tillbaka i kastrullen. Värm under omrörning tills krämen tjocknar. Dra från värmen och rör i vaniljsocker. Häll över i en skål och täck med plastfolie. Låt kallna.
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret, häll i mjölken och värm till 37°. Häll degspadet över jästen och rör om tills den lösts upp.
Vispa ner fiberhusk. Låt svälla i 10 minuter.
Tillsätt socker, ägg, kardemumma, salt, hjorthornssalt och mjölmix. Arbeta ihop till en deg och arbeta den ett par minuter i maskin. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 10 bitar. Rulla till släta bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
Pensla med ägg och grädda strax under ugnens mitt i 8 minuter. Låt svalna.
Skär av ett lock på bullarna. Lägg på en klick vaniljkräm.
Garnering: Spritsa på grädde. Lägg på locken och sikta över florsocker.