Glutenfria semlor med vaniljkräm

De luftiga semmelbullarna är helt glutenfria och fylls med en ljuvligt len vaniljkräm och fluffig grädde.

Du behöver

    10 stycken
  • 25 g jäst
  • 50 g smör
  • 2 ½ dl mjölk
  • 1 msk fiberhusk eller ­psyllium
  • ½ dl strösocker
  • ½ ägg
  • 1 tsk stött kardemumma
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk hjorthornssalt
  • 300 g glutenfri mjölmix, Semper
  • ½ ägg till pensling
  • Vaniljkräm
  • 1 ½ dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 äggulor
  • ½ dl strösocker
  • 1 ½ msk majsstärkelse
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Garnering
  • 4 dl vispgrädde
  • florsocker
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Vaniljkräm: Koka upp mjölk och grädde. Blanda äggulor, socker och majsstärkelse i en skål. Häll på den varma gräddmjölken under omrörning.

2

Häll tillbaka i kastrullen. Värm under omrörning tills krämen tjocknar. Dra från värmen och rör i vaniljsocker. Häll över i en skål och täck med plastfolie. Låt kallna.

3

Smula ner jästen i en skål. Smält smöret, häll i mjölken och värm till 37°. Häll degspadet över jästen och rör om tills den lösts upp.

4

Vispa ner fiberhusk. Låt svälla i 10 minuter.

5

Tillsätt socker, ägg, kardemumma, salt, hjorthornssalt och mjölmix. Arbeta ihop till en deg och arbeta den ett par minuter i maskin. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

6

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 10 bitar. Rulla till släta bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 ­minuter.

7

Pensla med ägg och grädda strax under ugnens mitt i 8 minuter. Låt svalna.

8

Skär av ett lock på bullarna. Lägg på en klick vaniljkräm.

9

Garnering: Spritsa på grädde. Lägg på ­locken och sikta över florsocker.

Scroll to Top