Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- 50 g rumsvarmt smör
- 1 tsk strösocker
- 1 tsk salt
- 12 dl vetemjöl
Fyllning
500 g köttfärs
1 msk smör
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
2 dl crème fraîche
1 msk kalvfond
1 tsk oregano
salt och peppar
150 g riven cheddar
Pensling
ägg
sesamfrön
Ugn: 200°
Gör så här
Smula ner jästen i en degskål. Värm mjölken till 37° och häll över jästen. Rör om tills den lösts upp. Tillsätt smöret i bitar, socker, salt och det mesta av mjölet.
Arbeta degen väl tills den är smidig. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.
Fyllning: Fräs färsen smulig i smör. Skala och hacka lök och vitlök och fräs med färsen i 5 minuter.
Tillsätt tomatpuré och fräs en minut. Tillsätt crème fraiche och fond och krydda med oregano, salt och peppar. Koka ihop i 5 minuter. Låt svalna.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Rulla ut till en längd. Dela den i 16 bitar och rulla bollar. Kavla ut varje till en rundel, 12 cm i diameter.
Lägg en klick färs i mitten och strö på ost. Pensla kanten med uppvispat ägg. Vik ihop och nagga kanten med gaffel. Låt jäsa i 30 minuter.
Pensling: Pensla med ägg och strö på sesamfrön.
Grädda mitt i ugnen i 20 minuter.