Lyxiga minipizzor

Kan ätas varma eller ljumma. Servera med en sallad.

Du behöver

Pizzadeg

0.5 pkt jäst 25 gram
2.5 dl vatten
1 msk olivolja
1 tsk salt
5 dl vetemjöl
1.5 dl riven lagrad ost

Sås

2 st vitlöksklyftor
2 dl crème fraîche
3 msk finhackad basilika
1 tsk sambal oelek
0.75 dl färdig tomatsås

Pesto- och tomattopping

250 g cocktailtomater på kvist
1 msk olivolja
0.5 dl pesto
100 g fetaost smulad
färsk basilika

Lax- och pepparrotstopping

1 msk grovriven pepparrot
150 g kallrökt skivad lax
1 msk hackad dill
1 dl småbladig sallad

Parmatopping med picklad rödlök

6 skiva parmaskinka
0.5 dl småbladig sallad
picklad rödlök
kryddgrönt

Ugn: 200°

Gör så här

1

Deg: Smula ner jästen i en degbunke. Värm vattnet till fingervarmt, ca 37°, och häll över jästen så att den löses upp. Tillsätt olja, salt samt det mesta av mjölet. Arbeta degen väl, ca 10 minuter i maskin, och tillsätt mjölet lite i taget. Låt jäsa övertäckt i ca 1 timme.

2

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela den i 12 lika stora delar. Kavla ut varje del till en liten pizza. Lägg pizzorna på en bakplåtspappersklädd plåt eller i en plättlagg.

3

Sås: Skala och finhacka vitlöken. Blanda crème fraiche, vitlök, basilika, sambal oelek, och tomatsås. Bred ut blandningen på pizzorna men spara en liten kant runt om. Strö över riven ost.

4

Grädda strax under ugnens mitt i 17–20 minuter eller tills pizzorna fått fin färg.

5

Pesto- och tomattopping: Rosta tomaterna i en bakplåtspappersklädd långpanna med olivolja i ca 20 minuter på 225°. Toppa pizzorna direkt från ugnen med tomater, pesto, fetaost samt basilikablad.

6

Lax- och pepparrotstopping: Skala och riv pepparroten grovt. Putsa laxskivorna. Garnera de varma pizzorna med lax, pepparrot, dill och småbladig sallad.

7

Parmatopping med picklad rödlök: Halvera skinkskivorna. Fördela skinka och sallad på pizzorna. Toppa med picklad rödlök. Garnera med kryddgrönt.

Scroll to Top