Du behöver
Pizzadeg
0.5 pkt jäst 25 gram
2.5 dl vatten
1 msk olivolja
1 tsk salt
5 dl vetemjöl
1.5 dl riven lagrad ost
Sås
2 st vitlöksklyftor
2 dl crème fraîche
3 msk finhackad basilika
1 tsk sambal oelek
0.75 dl färdig tomatsås
Pesto- och tomattopping
250 g cocktailtomater på kvist
1 msk olivolja
0.5 dl pesto
100 g fetaost smulad
färsk basilika
Lax- och pepparrotstopping
1 msk grovriven pepparrot
150 g kallrökt skivad lax
1 msk hackad dill
1 dl småbladig sallad
Parmatopping med picklad rödlök
6 skiva parmaskinka
0.5 dl småbladig sallad
picklad rödlök
kryddgrönt
Ugn: 200°
Gör så här
Deg: Smula ner jästen i en degbunke. Värm vattnet till fingervarmt, ca 37°, och häll över jästen så att den löses upp. Tillsätt olja, salt samt det mesta av mjölet. Arbeta degen väl, ca 10 minuter i maskin, och tillsätt mjölet lite i taget. Låt jäsa övertäckt i ca 1 timme.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela den i 12 lika stora delar. Kavla ut varje del till en liten pizza. Lägg pizzorna på en bakplåtspappersklädd plåt eller i en plättlagg.
Sås: Skala och finhacka vitlöken. Blanda crème fraiche, vitlök, basilika, sambal oelek, och tomatsås. Bred ut blandningen på pizzorna men spara en liten kant runt om. Strö över riven ost.
Grädda strax under ugnens mitt i 17–20 minuter eller tills pizzorna fått fin färg.
Pesto- och tomattopping: Rosta tomaterna i en bakplåtspappersklädd långpanna med olivolja i ca 20 minuter på 225°. Toppa pizzorna direkt från ugnen med tomater, pesto, fetaost samt basilikablad.
Lax- och pepparrotstopping: Skala och riv pepparroten grovt. Putsa laxskivorna. Garnera de varma pizzorna med lax, pepparrot, dill och småbladig sallad.
Parmatopping med picklad rödlök: Halvera skinkskivorna. Fördela skinka och sallad på pizzorna. Toppa med picklad rödlök. Garnera med kryddgrönt.