Löksoppa med basilikabröd

Du behöver 6 st gula lökar 2 msk smör 1 tsk salt 0.5 tsk svartpeppar 12 dl vatten 2 dl vitt vin 2 st grönsaksbuljongtärningar...

Du behöver

  • 6 st gula lökar
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 12 dl vatten
  • 2 dl vitt vin
  • 2 st grönsaksbuljongtärningar
  • 1 st lagerblad
  • 1 tsk torkad mejram
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 dl riven ost

Basilikabröd

1 pkt stora vita bönor
25 g jäst
6 dl vatten
3 msk olivolja
1 kruka basilika
2 tsk salt
3.5 dl durumvetemjöl
8 dl vetemjöl special
2,5 msk olivolja
0.5 msk flingsalt

Gör så här

1

Fräs löken i smör i en kastrull tills den mjuknat och fått färg. Salta och peppra och rör om då och då. Häll i vatten och vin och smula ner buljongtärningarna. Tillsätt kryddorna och låt koka ca 15 minuter.

2

Häll upp soppan i fyra skålar och toppa med riven ost. Servera med bröd.

3

Basilikabröd: Mixa bönorna slätt. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, bönorna, basilika och salt.

4

Tillsätt lite mjöl i taget under omrörning. Arbeta degen blank och slät, med slev eller för hand. Degen blir rätt lös.

5

Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform (30×20 cm) och ringla på 2 msk olja. Häll i degen och tryck ut i formen med oljiga händer. Låt jäsa ca 1 timme. Ringla över resterande olja och strö på flingsalt. Grädda mitt i ugnen till en inner-temperatur på 98°, ca 45 minuter.

Scroll to Top