Du behöver

  • 1 kg brysselkål
  • 140 g skivad bacon
  • 1 msk smör
  • 3 dl vispgrädde
  • 100 g riven lagrad ost
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 dl riven parmesanost
  • 0,5 dl Grovt hackade valnötter

Garnera med:

Brysselkålsblad
kryddgrönt
granatäppelkärnor

Gör så här

1

Ansa brysselkålen, ta undan ett huvud till garnering. Koka kålen precis mjuka i lättsaltat vatten. Låt rinna av.

2

Klipp baconet i mindre bitar. Hetta upp smöret och stek baconet knaprigt. Tillsätt grädde, riven ost och senap. Vänd ner brysselkålen och vänd om.

3

Häll över blandningen i en smord paj eller gratängform med inte allt för höga kanter. Strö över nötter och riven ost.

4

Gratinera strax under ugnens mitt i cirka 20–25 minuter i 225 grader.

5

Tag bort några kålblad från brysselkålshuvudena och koka dem snabbt, låt rinna av på hushållspapper.

6

Garnera gratängen med brysselkålsblad, kryddgrönt och granatäppelkärnor. Det är inget måste men ger det lilla extra.