Du behöver

  • 2.5 dl siktat dinkelmjöl eller vetemjöl
  • 0.5 tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • ägg

Fyllning:

500-600 g sötpotatis
0.5 dl olivolja
2 tsk torkad timjan
150 g fetaost

Ugn: 225°

Vintersallad

500 g rödkål
1 st rödlök
4 msk olivolja
2 msk rödvinsvinäger
salt
nymald peppar
granatäpple
clementiner
1 dl färska dadlar
50 g valnötter
1 st endiver

Gör så här

1

Skala potatisen och skär den i tärningar som är ca 2×2 cm. Blanda potatis, olja och timjan i en långpanna. Tillaga mitt i ugnen, ca 12 minuter. Ta ut och fördela potatis och olja jämnt över långpannan.

2

Blanda mjöl och salt i en skål. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Vispa i resten av mjölken. Rör ner äggen.

3

Häll smeten i långpannan och strö på smulad fetaost. Tillaga mitt i ugnen tills smeten har stannat och fått fin färg, ca 25 minuter.

4

Vintersallad:

Finstrimla kålen, gärna med osthyvel. Skala och skiva löken. Blanda kål, lök, olja och vinäger, salt och peppar i en skål. 

5

Dela granatäpplet och gröp ur kärnorna. Plocka bort de vita -hinnorna. Skala clementinerna med kniv, så det vita försvinner. Skär clementinerna i skivor och dela skivorna tvärsöver. Strimla dadlarna. Dela nötterna. Dela endiven i blad.

6

Lägg upp endivebladen på ett fat eller i skål. Fördela kålen över. Stick in clementinbitar och strö på dadlar, nötter och granatäppelkärnor.


Kommentar:
Fördelen med ugnspannkaka är att den sköter sig själv i ugnen och man slipper stekos. Sötpotatisen ger en matig pannkaka och vars söta smak passar utmärkt tillsammans med fetaostens sälta. Servera pannkakan med en färgstark och läcker vintersallad.