Du behöver
- 100 g smör
- 2,5 dl brun farin
- 2 st ägg
- 1,5 dl gräddfil
- 3 dl vetemjöl
- 1 msk kanel malen
- 1 tsk kryddnejlikor malda
- 1 tsk ingefära malen
- 1 tsk bikarbonat
Ugn: 175°
Gör så här
1
Smörj och bröa en avlång form som rymmer 1 1/2 liter.
2
Vispa rumsvarmt smör och farinsocker poröst. Tillsätt ett ägg i taget. Rör ner gräddfil. Blanda mjöl, kryddor och bikarbonat och rör ner i smeten.
3
Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 50 minuter. Känn med en provsticka att kakan är genomgräddad. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp.
En mjuk pepparkaka är förstås god som den är, och kan bakas i vilken typ av sockerkaksform som helst, som rymmer ca 1 1/2 liter. Men till glöggminglet år det kul att göra tilltugg av kakan, därför bakar jag den i en avlång form.