15 stycken

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 1 äpple
  • 1 dl hasselnötter
  • 2 dl havregryn
  • 3 msk ljus sirap
  • 1 tsk salt
  • 3 dl vetemjöl special fullkorn
  • 7 ½ dl vetemjöl special

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Tillsätt kallt vatten och rör om tills jästen lösts upp.
2
Skala och riv äpplet. Hacka nötterna grovt. Rör ner äpple, nötter, havregryn sirap, salt, det mesta av mjölet, och arbeta degen väl i maskin, 8 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 15 bitar. Rulla bitarna till bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Täck bullarna med plastfolie och låt plåten stå i kylen över natten, 10–12 timmar.
4
Ta ut plåten ur kylen och låt bullarna jäsa i rumstemperatur, 30 minuter. Pensla med vatten och strö på havregryn. Grädda mitt i ugnen, ca 15 minuter.