Spetskålsdolmar med kycklingfärs och dippsås

Kåldolmar med asiatiska smaker.

Du behöver

  • 2 st spetskålshuvud

Fyllning:

500 g kycklingfärs
150 g potatis kokt pressad
1 dl vatten
1 st vitlöksklyfta
1 tsk ingefära riven
salt peppar
1 msk rapsolja eller smält smör

Dippsås:

0.5 st chilipeppar röd spansk
2 tsk ingefära riven
2 msk rapsolja
2 tsk sesamolja
1 msk japansk soja
1 st lime pressad saft
1 tsk honung

Garnera med:

sesamfrön
koriander

Gör så här

1
Skär loss 16 kålblad från kålhuvudena, ett efter ett, vid bladfästet. Använd de största bladen. Förväll bladen i en gryta med kokande saltat vatten, ca 3 minuter. Ta upp med en hålslev. Lägg bladen i ett durkslag och spola dem med kallt vatten. Låt rinna av på en ren kökshandduk. Skär den nedre delen på den tjocka bladnerven lite tunnare med en skalkniv.

2
Fyllning: Blanda färs, potatis, vatten, riven vitlök, ingefära, salt och peppar till en jämn smet.

3
Lägg en sked fyllning på kålbladen och rulla ihop till en dolme. Lägg över i en smord ugnsform. Ringla över olja eller smält smör. Tillaga mitt i ugnen, ca 20 minuter.

4
Dippsås: Finhacka chilin och blanda den med ingefära, rapsolja, sesamolja, limesaft och honung. Garnera med sesamfrön och koriander.

Scroll to Top