Du behöver

  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 1 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 2 msk citronskal rivet
  • Manitoba Cream (proteinrikt mjöl) eller vetemjöl special

Ugn: 250°/150°

6 baguetter

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degbunke och rör ut jästen i kallt vatten. Tillsätt olja, salt och citronskal, och rör om. Tillsätt nästan allt mjöl, spara ca 1/2 dl till utbakningen. Arbeta ihop till en deg. I maskin i minst 10 minuter eller lika länge för hand. Degen ska vara ganska lös. Lägg över degen i en oljad plastlåda med lock och låt degen jäsa i kylen, 12 timmar.

2
Vänd upp degen försiktigt på mjölat bakbord och skär med mjölad degskrapa degen i 6 bitar. Vrid bitarna med mjölade händer till långa smala baguetter.

3
Lägg över dem på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa på varm plats utan bakduk, ca 15 minuter. Snitta bröden med vass kniv.

4
Spraya bröden med vatten. Grädda i mitten i ugnen på 250°, ca 10 minuter. Öppna och lufta ugnen och sänk värmen till 150°. Spraya bröden en gång till med vatten. Stäng luckan och fortsätt gräddningen, ca 20 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.