Du behöver

  • 225 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 0.5 dl farinsocker
  • 2 st ägg
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 2 dl kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 dl glögg

Glasyr:

1 dl vispgrädde
100 g mörk choklad

Garnera med:

fikon
physalis
vit choklad

Ugn: 225°

10 bitar

Gör så här

1
Rör rumsvarmt smör, strösocker och farinsocker riktigt poröst, gärna med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget under vispning.

2
Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker, och sikta ner i smeten växelvis med glöggen. Blanda försiktigt till en slät smet.

3
Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten på formen. Grädda i nedre delen av ugnen, 30 minuter. Kakan ska vara lite kladdig i mitten. Låt kallna.

4
Glasyr och garnering: Koka upp grädden i en kastrull. Hacka chokladen och rör ner i grädden, och rör om tills chokladen smält. Låt svalna. Bred glasyren sedan över den kalla kakan. Låt kakan stå i kylen ett par timmar för att stelna. Garnera med fikon och physalis. Smält chokladen över vattenbad, och spritsa ut på bakplåtspapper. Låt stelna och “ställ” bitarna på kakan.