Du behöver

  • 600 g torskfiléer eller torskrygg
  • 1.5 tsk salt
  • 5 dl vatten
  • 2 msk fiskfond

Äggsås:

2.5 st hårdkokta ägg
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
1 dl grädde
1 dl silat kokspad
2 krm salt
0.5 krm vitpeppar

Garnera med:

ägg resten av hackat
0.5 dl hackad persilja

Servera med:

potatis kokt
morötter kokta
ärter kokta gröna
citronklyftor

Gör så här

1
Skär fisken i portionsbitar. Salta och låt fisken dra med saltet, ca 10 minuter. Fisken blir fastare i köttet.

2
Koka upp vatten och fond i en traktörpanna. Lägg fiskbitarna i buljongen och sjud på svag värme under lock, 3–5 minuter. Ta upp fisken med hålslev och lägg den på en varm tallrik. Spara kokspadet.

3
Äggsås: Skala och hacka äggen, gärna med äggskärare. Vänd äggen två gånger på längden och en gång på tvären, så får du fina tärningar. Vispa samman mjöl och lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken, grädde och kokspad och koka under omrörning, ca 5 ­minuter. Salta och peppra. Vänd ner hälften av ägghacket i såsen och lägg några skedar över fisken. ­Garnera med resten av äggen och hackad persilja.

4
Servera med kokt potatis och kokta morötter och gröna ärter och citronklyftor.