Du behöver

  • 1 st ancho chili torkad
  • 1 kg älggrytbitar
  • smör +1 msk
  • 3 dl vatten
  • 2 st köttbuljongtärningar mörka
  • salt peppar
  • 1 msk färsk timjan
  • 1 st jägarbacon 120 g
  • 2 st gula lökar
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 st tomater

Garnera med:

bacon
timjan

Servera med:

potatis kokt

Gör så här

1
Klipp upp chilin och ta ur kärnorna. Lägg chilin i en skål och häll på så mycket kokt vatten att det täcker chilin. Låt dra, ca 10 minuter. Ta upp och finhacka chilin.

2
Torka av köttbitarna med hushållspapper och bryn dem runt om stekpanna med 2 msk smör. Lägg över i en gryta. Skölj ur pannan med lite vatten och häll vattnet i grytan efter varje stekomgång. Det ska sammanlagt bli 3 dl vatten. Tillsätt buljongtärningar och chili. Salta och krydda med peppar och timjan.

3
Strimla baconet och stek det knaprigt i en het stekpanna i sitt eget fett. Låt det rinna av på hushållspapper. Tillsätt 3/4 av baconet till grytan och spara resten till garnering.

4
Skala och skär lökarna i tunna klyftor. Skala och hacka vitlöken. Bryn lök och vitlök i stekpannan med 1 msk smör och lägg över i grytan. Tillsätt en burk hela tomater med spad och bara spadet av den andra burken. Spara de hela tomaterna till slutet av tillagningen. Låt grytan sjuda under lock, ca 1 1/4 timme. Tillsätt de hela tomaterna och låt grytan bli het. Smaka av kryddningen och garnera med bacon och timjan. Servera med kokt potatis.