Du behöver
- 1 st ancho chili torkad
- 1 kg älggrytbitar
- smör +1 msk
- 3 dl vatten
- 2 st köttbuljongtärningar mörka
- salt peppar
- 1 msk färsk timjan
- 1 st jägarbacon 120 g
- 2 st gula lökar
- 1 st vitlöksklyfta
- 2 st tomater
Garnera med:
bacon
timjan
Servera med:
potatis kokt
Gör så här
1
Klipp upp chilin och ta ur kärnorna. Lägg chilin i en skål och häll på så mycket kokt vatten att det täcker chilin. Låt dra, ca 10 minuter. Ta upp och finhacka chilin.
2
Torka av köttbitarna med hushållspapper och bryn dem runt om stekpanna med 2 msk smör. Lägg över i en gryta. Skölj ur pannan med lite vatten och häll vattnet i grytan efter varje stekomgång. Det ska sammanlagt bli 3 dl vatten. Tillsätt buljongtärningar och chili. Salta och krydda med peppar och timjan.
3
Strimla baconet och stek det knaprigt i en het stekpanna i sitt eget fett. Låt det rinna av på hushållspapper. Tillsätt 3/4 av baconet till grytan och spara resten till garnering.
4
Skala och skär lökarna i tunna klyftor. Skala och hacka vitlöken. Bryn lök och vitlök i stekpannan med 1 msk smör och lägg över i grytan. Tillsätt en burk hela tomater med spad och bara spadet av den andra burken. Spara de hela tomaterna till slutet av tillagningen. Låt grytan sjuda under lock, ca 1 1/4 timme. Tillsätt de hela tomaterna och låt grytan bli het. Smaka av kryddningen och garnera med bacon och timjan. Servera med kokt potatis.