Du behöver

  • 400 g pasta breda band
  • 50 g babyspenat
  • 1 st kruka basilika
  • 1 dl parmesanost riven

Köttbullar:

350 g köttfärs
0.5 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 dl mjölk
1 dl havregryn
1 tsk timjan
1 st ägg
salt
peppar

Tomatsås:

1 st selleristjälk
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1.5 dl krossade tomater
4 dl vatten från
1 tsk paprikapulver
0.5 msk oregano
salt strösocker

Gör så här

1
Köttbullar: Lägg färsen i en skål. Skala och hacka löken fint och riv vitlöken. Rör ihop färsen med lök, vitlök, mjölk, havregryn, timjan, ägg, salt och peppar. Låt färsen vila en stund i kyl.

2
Forma färsen till små köttbullar. Koka dem i saltat vatten tills de ­flyter upp. Ta upp dem med en hålslev. Spara 4 dl av kokvattnet till såsen.

3
Sås: Hacka selleri, lök och vitlök fint. Fräs grönsakerna i olja i en gryta. Tillsätt krossade tomater, kokvatten från köttbullarna, paprikapulver och oregano. Låt såsen koka i 5 minuter. Smaka av med salt, socker och peppar. Lägg i köttbullarna.

4
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Häll av vattnet och blanda ­pastan med tomatsåsen, spenat och basilikablad. Strö över parmesanost.