Du behöver

  • 4 bitar torskrygg à 150 gr
  • smör
  • flingsalt
  • peppar nymald
  • 150 g rökt sidfläsk i bit

Linser:

2 dl puylinser
1 st bananschalottenlök
smör
5.5 msk kalvfond
5 dl vatten
1 st lagerblad
timjankvistar ett par
5.5 dl hackad persilja
flingsalt
peppar nymald

Rödvinssky:

1 st schalottenlök
2 dl rödvin
0.5 dl vatten
2 msk kalvfond
0.5 msk majsstärkelse (maizena)
50 g smör

Gör så här

1
Linserna: Skölj linserna. Finhacka löken och fräs den i smör. Tillsätt fond, vatten, lagerblad, timjan och linser. Koka linserna mjuka under lock enligt förpackningen, 35–40 minuter. Blanda i persiljan. Smaka av med salt och peppar.

2
Skyn: Finhacka löken. Koka ihop lök, vin, vatten och fond, ca 5 minuter. Vispa ner stärkelsen, utrörd i lite vatten. Koka sakta 2 minuter. Värm skyn vid servering utan att den börjar koka och vispa ner smöret i klickar.

3
Strimla och knaperstek fläsket. Låt rinna av på hushållspapper.

4
Fisken: Sätt ugnen på 150º. Bryn fiskens skinnsida hastigt i smör. Salta och peppra. Lägg fisken på en bakpappersklädd plåt. Stick in en termometer. Stek i mitten av ugnen tills termometern visar 47º.

5
Lägg upp linser och torskrygg. Toppa med fläsk och servera med vinskyn.