Du behöver
- 1 st kyckling minst 1 1
- olivolja + 2 msk
- flingsalt
- nymald peppar
- 1 st salvia rejäl knippa färsk
- 2 st citron
- 550 g gulbetor
- 2 st röda äpplen
- 2 st rödlök
Ugn: 225°/175°
Gör så här
1
Gnid in kycklingen med 2 msk olja, och klappa in den med salt och peppar, både invändigt och utvändigt. Lossa försiktigt på skinnet och peta in några salviablad.
2
Skär en av citronerna i mindre bitar och lägg citronbitarna och rejält med salviakvistar inuti kycklingen. Bind ihop med bindgarn. Lägg kycklingen i en rymlig ugnsfast form.
3
Dela den andra citronen i fyra bitar. Skala gulbetorna. Lägg citron och gulbetor runt kycklingen. Ringla över 2 msk olja och krydda med salt och peppar.
4
Sätt in kycklingen mitt i ugnen. Sänk värmen till 175º och stek kycklingen i ca 1 1/4 timme. När kycklingsaften är ofärgad är kycklingen genomstekt. Ös kycklingen ett par gånger under tiden.
5
Klyfta äpple och rödlök och lägg runt kycklingen när ca 25 minuter av stektiden återstår.