Du behöver

  • 1 st litet blomkålshuvud 750 g
  • 1 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 25 g smör
  • 2 msk rapsolja
  • 2 dl vitt vin eller vitt matlagningsvin
  • 4 dl buljong av tärning
  • 10 g trattkantareller torkade
  • 0.5 dl vispgrädde
  • 2 dl parmesanost riven
  • salt och peppar
  • 75 g edamebönor frysta, tinade
  • 4 bitar laxfilé
  • salt och peppar
  • 1 st citron rivet skal
  • 1 msk rapsolja

Ugn: 200°

Gör så här

1
Dela blomkålen i mindre bitar och mixa till grova smulor, ungefär som ris. Skala och hacka lök och vitlök och fräs i en kastrull med smör och olja.

2
Tillsätt blomkålsmulorna och vin och låt vinet koka in. Späd med buljongen, lite i taget. Lägg i svampen och koka totalt, ca 20 minuter.

3
Rör i grädde och riven parmesanost. Smaka av med salt och peppar och rör i edamamebönor.

4
Krydda laxen med salt, peppar och citronskal. Ringla över olja och tillaga i ugnen ca 15 minuter.