Du behöver

  • 0.5 st gul lök
  • 200 g köttfärs
  • 0.5 st ägg
  • 0.25 dl havregryn
  • 0.5 dl mjölk
  • salt och peppar
  • 0.5 l vatten
  • 1 tsk salt

Sås:

1 tsk curry
1 tsk smör- & rapsolja
0.5 st gul lök
0.5 st äpple
2 tsk majsstärkelse
0.5 dl mjölk

Marinerade bönor:

300 g gröna bönor
0.75 l vatten
salt
0.5 st rödlök
1 msk olivolja
2 tsk balsamvinäger
1 msk vatten

Servera med:

ris

Gör så här

1
Blanda riven lök, färs, ägg, havregryn, mjölk, salt och peppar till en smidig färs. Låt färsen dra i kylen, 30 minuter.

2
Koka upp vatten och 1 tsk salt i en gryta. Rulla köttbullar och koka dem i 8–10 minuter. Köttbullarna flyter upp när de är klara. Sila kokvattnet och spara till såsen.

3
Sås: Fräs curryn i en gryta med smör- och rapsolja. Tillsätt hackad lök och fräs ett par minuter. Skär äpplet i små tärningar eller riv det och lägg i grytan. Tillsätt 2 1/2 dl av kokvattnet från köttbullarna och koka upp. Rör ut majsstärkelsen i mjölken och häll ner i såsen. Koka upp och koka i 2–3 minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg ner köttbullarna i såsen och koka upp.

4
Marinerade bönor: Lägg bönorna i kokande, saltat vatten och koka i 3 minuter. Häll av vattnet och spola bönorna i kallt vatten. Hacka löken fint. Blanda olja, vinäger, vatten, salt och peppar. Blanda marinaden med bönorna och strö över hackad lök. Servera köttbullarna i curry med ris och bönor.