Du behöver
- 50 g jäst
- 150 g smör
- 1 dl vispgrädde
- 2 dl mjölk
- 0.75 dl strösocker
- 0.5 tsk salt
- 1 st ägg
- 10 dl vetemjöl
Fyllning:
150 g mandelmassa
2 msk vispgrädde
50 g smör
2 msk snabbmarsanpulver
1 msk kanel
Pensling:
ägg
strösocker
Ugn: 250°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull och tillsätt grädde och mjölk, och värm till 37°. Häll lite av degspadet över jästen och rör tills
2
jästen lösts upp.
3
Tillsätt resten av degspadet, socker, salt, ägg och det mesta av mjölet och arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
4
Fyllning: Riv mandelmassan och rör den smidig med grädde och rumsvarmt smör. Blanda i Marsanpulver och kanel.
5
Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en 1 cm tjock platta, ca 55×30 cm. Bred på fyllning och vik degen dubbel.
6
Skär degen 2 cm breda remsor och snurra dem. Vrid ihop till en knut och lägg snurrorna på en plåt med bakplåtspapper.
7
Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på socker. Grädda mitt i ugnen i 8–10 minuter.