Du behöver

  • 12 st lasagneplattor
  • 1 st mozzarella
  • 3 dl parmesanost riven

Grönsakssås:

1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
200 g aubergine
300 g squash
1 st paprika liten, röd
600 g tomater
olivolja
2 krm chiliflakes
2 msk grönsaksfond
2 dl oreganoblad färska
flingsalt

Vit sås:

75 g smör
0.75 st vetemjöl
8 dl mjölk
flingsalt
nymald peppar

Ugn: 200°

Gör så här

1
Grönsakssås: Hacka lök och vitlök. Fintärna aubergine, squash, paprika och tomater. Fräs alla grönsaker, utom tomaterna, i en gryta med olja, ca 10 minuter. Låt chilin fräsa med mot slutet. Tillsätt tomater och fond och koka under lock, 20–25 minuter. Tillsätt oregano och smaka av med salt.

2
Vit sås: Smält smöret och rör ner mjölet. Späd med mjölken, lite i taget och sjud såsen, 5–8 minuter. Rör då och då. Salta och peppra.

3
Smörj en ugnsfast form. Varva vit sås, lasagneplattor, grönsakssås, mozzarellabitar och det mesta av parmesanosten. Börja och avsluta med den vita såsen. Strö över resten av parmesanosten. Gratinera mitt i ugnen, ca 40 minuter.