Du behöver

  • 150 g smör rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 5 dl mjölk 37 grader
  • 50 g jäst
  • 1 tsk kardemumma malen
  • 0.5 tsk hjorthornssalt
  • 14 dl vetemjöl

Fyllning:

100 g smör
1.25 dl strösocker
1 msk kanel

Pensling:

ägg
pärlsocker

Ugn: 225°

Gör så här

1
Rör smör och socker pösigt. Lös upp jästen i ljummen mjölk. Tillsätt 3 msk av smörblandningen i jästmjölken.

2
Blanda i kardemumma, hjorthornssalt och 9 dl av vetemjölet. Arbeta ihop till en lös och slät deg.

3
Låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Arbeta in resten av smörblandningen och resten av mjölet.

4
Rör ihop smör, socker och kanel till fyllningen. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 12 bitar.

5
Kavla ut varje bit till en platta, 30×15 cm. Bred på fyllning och rulla ihop. Vrid varje bröd lätt och lägg på plåt med bakplåtspapper.

6
Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Skiva upp dem och servera.