Du behöver
- 150 g smör rumsvarmt
- 1 dl strösocker
- 5 dl mjölk 37 grader
- 50 g jäst
- 1 tsk kardemumma malen
- 0.5 tsk hjorthornssalt
- 14 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g smör
1.25 dl strösocker
1 msk kanel
Pensling:
ägg
pärlsocker
Ugn: 225°
Gör så här
1
Rör smör och socker pösigt. Lös upp jästen i ljummen mjölk. Tillsätt 3 msk av smörblandningen i jästmjölken.
2
Blanda i kardemumma, hjorthornssalt och 9 dl av vetemjölet. Arbeta ihop till en lös och slät deg.
3
Låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Arbeta in resten av smörblandningen och resten av mjölet.
4
Rör ihop smör, socker och kanel till fyllningen. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 12 bitar.
5
Kavla ut varje bit till en platta, 30×15 cm. Bred på fyllning och rulla ihop. Vrid varje bröd lätt och lägg på plåt med bakplåtspapper.
6
Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Skiva upp dem och servera.