Du behöver

  • 50 g jäst
  • 3 dl kall mjölk
  • 2 dl kallt vatten
  • 25 g smör mjukt
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk brödsirap
  • 5 dl grovt rågmjöl
  • 7.5 dl Manitoba Cream eller annat vetemjöl med hög proteinhalt
  • 1 msk havssalt

Ugn: 225°

4 baguetter

Gör så här

1
Dag 1: Smula jästen i degbunken till köksmaskinen. Tillsätt mjölk och vatten, lös upp jästen. Tillsätt smör, rapsolja, brödsirap, rågmjöl och ve-temjöl efter hand som degen arbetas i maskinen.

2
Arbeta degen ca 10 min och tillsätt saltet på slutet. Degen ska släppa degbunken. Lägg över degen i en smord plastlåda eller stor bunke med lock och låt den jäsa med lock över natten.

3
Dag 2: Vänd upp degen på mjölat bakbord. Mjöla ovansidan och dela degen på längden i 4 delar. Vrid delarna i spiralform och lägg på baguetteplåt eller plåt med bakplåtspapper. Låt degen jäsa ca 45 min under bakduk.

4
Spraya bröden med vatten och grädda dem i mitten av ugnen, ca 25 min. Låt dem kallna på galler utan bakduk. Skär upp baguetterna i skivor vid serveringen.