Du behöver
- 50 g jäst
- 3 dl kall mjölk
- 2 dl kallt vatten
- 25 g smör mjukt
- 2 msk rapsolja
- 2 msk brödsirap
- 5 dl grovt rågmjöl
- 7.5 dl Manitoba Cream eller annat vetemjöl med hög proteinhalt
- 1 msk havssalt
Ugn: 225°
4 baguetter
Gör så här
1
Dag 1: Smula jästen i degbunken till köksmaskinen. Tillsätt mjölk och vatten, lös upp jästen. Tillsätt smör, rapsolja, brödsirap, rågmjöl och ve-temjöl efter hand som degen arbetas i maskinen.
2
Arbeta degen ca 10 min och tillsätt saltet på slutet. Degen ska släppa degbunken. Lägg över degen i en smord plastlåda eller stor bunke med lock och låt den jäsa med lock över natten.
3
Dag 2: Vänd upp degen på mjölat bakbord. Mjöla ovansidan och dela degen på längden i 4 delar. Vrid delarna i spiralform och lägg på baguetteplåt eller plåt med bakplåtspapper. Låt degen jäsa ca 45 min under bakduk.
4
Spraya bröden med vatten och grädda dem i mitten av ugnen, ca 25 min. Låt dem kallna på galler utan bakduk. Skär upp baguetterna i skivor vid serveringen.