Du behöver
- 25 g jäst för söta degar
- 1 dl vatten
- 125 g smör
- 2 msk strösocker
- 1 st ägg
- 0.5 st citron rivet skal
- 1 krm salt
- vetemjöl ca 5 dl
Fyllning:
smör ca 75 g
1 dl strösocker
Servera med:
crème fraîche
Garnera med:
citronskal
kronblad av ringblommor
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål, rör ut i vattnet. Rör rumsvarmt smör, socker, ägg, citronskal och salt, smidigt i en bunke. Tillsätt jästblandningen och mjöl och arbeta ihop till en deg.
2
Jäs under bakduk, 1 timme.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Kavla varje bit till en stor rund kaka och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Vik upp en tunn kant runt om.
4
Fyllning: Hyvla kallt smör med osthyvel och fördela över degen. Strö över socker. Grädda mitt i ugnen, ca 8 minuter. Serveras nygräddad och ljummen, gärna med crème fraiche. Garnera med citronskal och kronblad av ringblommor.