Du behöver

  • 100 g smör
  • 2 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 5.5 dl vetemjöl
  • 1 dl havrekli
  • 1 msk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 tsk kardemumma
  • 2.5 dl matlagningsgrädde

Fyllning:

3 st äpplen
2 msk strösocker
2 tsk kanel

Garnera med:

0.5 dl pistaschmandel hackad
florsocker

Ugn: 175°

Gör så här

1
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke, gärna med elvisp.

2
Blanda mjöl, havrekli, bakpulver, vaniljsocker och stött kardemumma i en skål och tillsätt växelvis med grädden till äggsmeten. Rör ner smöret.

3
Klicka ner smeten i muffinsformarna, gärna i höga lite stabilare formar. Fyll formarna till ¾ med smet.

4
Fyllning: Skala och kärna ur och klyfta äpplena. Blanda socker och kanel i en plastpåse. Lägg i äppelklyftorna och skaka runt dem.

5
Stick ner 3 klyftor i varje muffins och strö över pistaschmandel. Lägg över på en plåt och grädda mitt i ugnen, ca 25 minuter. Låt svalna på bakgaller. Vid servering pudra över florsocker.