Du behöver
- 100 g smör
- 2 st ägg
- 2 dl strösocker
- 5.5 dl vetemjöl
- 1 dl havrekli
- 1 msk bakpulver
- 1 msk vaniljsocker
- 1 tsk kardemumma
- 2.5 dl matlagningsgrädde
Fyllning:
3 st äpplen
2 msk strösocker
2 tsk kanel
Garnera med:
0.5 dl pistaschmandel hackad
florsocker
Ugn: 175°
Gör så här
1
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke, gärna med elvisp.
2
Blanda mjöl, havrekli, bakpulver, vaniljsocker och stött kardemumma i en skål och tillsätt växelvis med grädden till äggsmeten. Rör ner smöret.
3
Klicka ner smeten i muffinsformarna, gärna i höga lite stabilare formar. Fyll formarna till ¾ med smet.
4
Fyllning: Skala och kärna ur och klyfta äpplena. Blanda socker och kanel i en plastpåse. Lägg i äppelklyftorna och skaka runt dem.
5
Stick ner 3 klyftor i varje muffins och strö över pistaschmandel. Lägg över på en plåt och grädda mitt i ugnen, ca 25 minuter. Låt svalna på bakgaller. Vid servering pudra över florsocker.